Otvoren obnovljeni dio Arhiva BiH

Vijesti 02. okt 201413:10 > 14:28
Anadolija

U prostorijama Arhiva Bosne i Hercegovine, smještenog u prizemlju zgrade Predsjedništva BiH, svečano je otvoren obnovljeni dio ove institucije koja je izgorjela tokom paljenja zgrade Predsjedništva BiH za vrijeme protesta u Sarajevu 7. februara.

Rekonstrukciju prostorija Arhiva BiH pomogla je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), jedna od prvih stranih institucija koja je nakon požara stupila u kontakt sa rukovodstvom Arhiva BiH i ponudila pomoć.

TIKA je osigurala finansijska sredstva za renoviranje oštećenih prostorija Arhiva u vrijednosti od oko 150.000 eura uz pomoć kojih je izvršena restauracija dva skladišna prostora koji su izgorjeli u požaru i uspostavljen sistem pokretnih polica uz savremenu opremu. 

Ceremoniji otvorenja obnovljenog Arhiva BiH prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika TIKA-e Ali Maskan, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay i brojni gosti.

Predsjedavajući Izetbegović je kazao kako je 7. februar bio je jedan od najtežih dana u njegovom životu. Naglasio je kako je svima koji su proveli dane opsade u Sarajevu, koji su trpjeli teror topova, minobacača i snajpera, koji beskrajno vole Bosnu i Hercegovinu, teško bilo gledati kako gore njeni simboli i njeno kulturno blago.

“Ali, i u tim trenucima, znao sam da haos ne može nadvladati. Potvrda takvog stava došla je vrlo brzo. Sarajevo se spontano distanciralo od nasilja i nereda. Pobijedio je, po ko zna koji put, snažan duh ovoga grada. Pobijedili su njegovi građani. Šutnjom i suzama su iskazali svoje ogorčenje pred prizorima razaranja koje su bili potisnuli u svojoj kolektivnoj memoriji, pred slikama zapaljenih zgrada i automobila, ranjenih policajaca i izmanipuliranih mladića”, kazao je Izetbegović.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

 Izrazio je i uvjerenje da su se iz februarskih dešavanja izvukle važne pouke.

“Naše društvo je slobodno, otvoreno i demokratsko. Javno iskazivanje nezadovoljstva je pravo svih građana, mirni protesti i demonstracije su legitimni. Ali rušenje, paljevine i nasilje nisu. Haos i neredi ovoj zemlji ne mogu donijeti ništa dobro. Efikasno rješavanje problema moguće je samo na demokratski način i kroz institucije sistema”, kazao je Izetbegović.

Pojasnio je da se promjene mogu postići samo na demokratski način, na izborima, u miru i civiliziranoj atmosferi: “Ova država ima svoje institucije. Te institucije osigurat će puno poštivanje Ustava i zakona. I osigurat će fer, slobodne i demokratske izbore na kojima će građani odlučiti kome će dati svoje povjerenje. Njihov izbor ćemo svi poštovati. Niko nema pravo niti smije da se poigrava sa voljom građana ove zemlje.”

Turski ambasador u BiH Cihad Erginay ukazao je na važnost očuvanja arhivske građe, rekavši kako se na taj način brine o dokazima iz prošlosti.

“Republika Turska preko svoje državne agencije je željela biti podrška i pomoći nakon što je stradao Arhiv BiH, i to smo i učinili. U ovom renoviranom dijelu Arhiva BiH možda se sada mnogo bolje može raditi, u boljim uslovima, ali je naša želja da vam ovakve vrste intervencije i renoviranja nikada više ne zatrebaju”, kazao je Erginay.

 Direktor Arhiva BiH Dušan Vržina zahvalio se svima koji su pomogli da se dio kulturno-historijske baštine BiH spasi i zaštiti. Istakao je da je donacija turske Vlade koja je realizovana preko TIKA-e izuzetno važna. Podsjetio je i da je delegacija TIKA-e došla u prostorije Arhiva još dok je u njima bio dim od paljevine i da su sagledali situaciju.

Zamjenik predsjednika TIKA-e Ali Maskan kazao je kako je postojanje institucije kao što je Arhiv BiH važno ne samo za BiH nego i za Tursku, jer BiH i Turska dijele zajedničku historiju.

“Mi vrlo dobro znamo da narod koji nema prošlosti nema ni budućnosti. Tako da mogu slobodno reći da je, ne samo za BiH nego za sve zemlje svijeta, Arhiv jako bitna institucija”, pojasnio je Maskan.