Wigemark: Vrijeme je da počnete da radite

Vijesti 19. okt 201712:59 > 13:03
N1

Alijansa za EU integracije, koju čine predstavnici civilnog društva, privrednici, univerzitetski profesori i predstavnici medija, u Sarajevu su uručili 716 odgovora na Upitnik Evropske komisije Larsu-Gunnaru Wigemarku, šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku Unije u BiH.

“Važno je da se reforme provedu, ali suštinski; ne samo formalno, zbog čega je izuzetno važan angažman civilnog sektora u procesu EU integracija”, rekao je Igor Stojanović iz Alijanse za EU integracije.

Ambasador Wigemark naglasio je da je, uprkos brojnim problemima koji su obilježili prevođenje i odgovaranje na Upitnik, sama činjenica da je civilni sektor uradio određeni broj odgovora uspjeh i da to svi u BiH tako trebaju posmatrati.

Odgovarajući na naše pitanje o zastoju reformskih procesa i sve češćim upozorenjima iz EU na to, ali i retorici lidera, Wigemark je rekao da se previše pažnje usmjerilo na pitanje akciza a premalo na sve ostale reforme koje su, kako je naglasio, “zapele” u Parlamentu BiH i Parlamentu FBiH.

“Razumijemo komplikovanu političku situaciju”, dodao je Wigemark, “i činjenicu da su izbori naredne godine, ali to ne može biti izgovor. Dosta je izgovora, vrijeme je da počnete da radite”, rekao je Wigemark.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.