Od milion i po turista u HNK milion njih ne zaobilazi Mostar

Vijesti 19. okt 201715:29 > 15:34
Reuters/Dado Ruvić

Bablje ljeto u Mostaru je produžilo ljetnu sezonu i uprkos kalendarskom jesenjem razdoblju mostarski skakači sa Starog mosta skaču gotovo kao u jeku ljetne sezone, a stara gradska jezgra preplavljena je turistima iz raznih krajeva svijeta

Turisti uživaju u babljem ljetu i ljepotama grada na Neretvi, ispijaju kafu na terasama suncem obasjanih ugostiteljskih objekata, fotografisanju uz nadaleko poznati Stari most, ali i pogledu na adrenalinom ispunjen tradicionalni skok s UNESCO-ovog zaštićenog spomenika, što mostarskim skakačima donosi posao i zaradu veću no ikada u ovo godišnje doba.

“Rijetke su godine da je ovako lijepo vrijeme na kraju desetog mjeseca i da je ovoliko turista u staroj gradskoj jezgri. Tako da je ovo odlična sezona a postsezona mislim jedna od najboljih do sada“, kazao je jedan od skakača na Starom mostu za Anadoliju.

Da je postsezona iznad očekivanja potvrdio je direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Andrija Krešić navodeći kako bablje ljeto u gradu na Neretvi, ali i na čitavom području HNK donosi veliko zadovoljstvo turistima, ali i turističkim djelatnicima.

“Ne mogu reći da je najbolja, ali zasigurno jeste jedan od boljih postsezona do sada“, kaže Krešić.

Kako navodi dovoljno je vidjeti turiste i atmosferu koja vlada u staroj gradskoj jezgri Mostara da se shvati kako je lijepo vrijeme krajem desetog mjeseca za turističku sezonu donijelo blagodati.

No, kako ističe za sada je nezahvalno govoriti o broju turista koji su došli i koji će doći u postsezoni, ali je uvjeren da će slika cjelokupne 2017. godine značajno biti bolja od prethodne.

Broj turista koji posjete Mostar i HNK, kako naglašava, teško je znati u stvarnosti, jer je loš sistem prijave i odjave turista koji posjećuju HNK, tako da je stvarni broj posjetitelja, tvrdi Krešić uvijek daleko veći od onoga s kojim se raspolaže.

“Tijekom ove sezone prema našoj procjeni i statističkim podacima Turističke zajednice HNK je posjetilo oko milijun i pol turista od čega je prijavljeno njih oko milijun“, kaže Krešić.

Sam Mostar, kako ističe, posjetilo je oko milion turista od čega je registrovano njih oko 400 hiljada, a do kraja godine vjeruje da će se podaci značajno uvećati.

Kada se poboljša sistem prijave i odjave turista, ističe Krešić, tada će se raspolagati preciznije podacima o stvarnim dolascima gostiju, ali i proračunu koji u HNK pune mnogobrojni turisti.

Uprkos nesigurnim podacima o broju gostiju koji posjete HNK, činjenica da od milion i po turista koji posjete sve ljepote HNK ipak, sam Mostar posjeti oko milion turista svjedoči da je grad na Neretvi daleko najzanimljiviji turistima u HNK, ali bez sumnje i u široj regiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.