Na kojim temama insistira Dragan Čović, a koje ne komentira

Vijesti 19. okt 201717:27 > 18:49
N1

Nakon usvajanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, čule su se brojne reakcije, ali ne i čelnika HDZ-a i predsjedatelja Predsjedništva BiH, Dragana Čovića.

Čović je na pitanje N1 zašto nije komentirao ovu temu, odgovorio da se takve stvari odvijaju bez obzira na komentare. To je ujedno i prilika da se podsjetimo na teme o kojima Čović često javno govori.

Analizirajući javne istupe Dragana Čovića, vidljivo je da aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider HDZ-a inzistira na određenim temama. Izjave Dragana Čovića:

Čini mi se da smo stvorili preduvjete za kandidatski status, samo to trebamo u narednih mjesec dana odraditi.

Ja sam želio informirati o našem euroatlantskom putu.

Moj je cilj da mi dobijemo MAP u 12. mjesecu. Ja ću sve učiniti da to dobijemo i dobićemo ga

Onda bi ona svakako došla u BiH i poslala poruku oko tog našeg kandidatskog statusa.

Tamo gdje imamo vidnijih problema, a tamo gdje imamo usuglašeno, a tiče se našeg europskog puta da riješimo, i to je to.”

Predsjednik Dodik je pomenuo Izborni zakon, a mi ćemo sigurno izbalansirano ići sa jednim prijedlogom o RTV sustavu.

Uz brojne poruke o potrebi reformi na evropskom putu i implementaciji uvjeta za aktivaciju MAP-a, nerijetko Čović izostavi otvoreno komentirati unutarnje probleme, poput separatističkih izjava, ili upravo usvojene Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske. Na naše pitanje, zašto ovo posljednje nije komentirao, odgovor je uslijedio:

A zašto bih komentirao? To prepuštam ipak političkim analitičarima, Ja ipak imam ulogu u ovoj zemlji. Ja sam prije nekoliko dana razgovarao sa rukovodstvom RS. Sva javnost zna da postoji jedan plan i političke aktivnosti koja je dio strategije jedne političke opcije. I koliko mi god šutili ili pričali, ona se odvija kako se odvija“, odgovorio je Čović.

Čović je posljednjih mjeseci imao intenzivne susrete unutar BiH, ali i u svijetu. I tada je dominiralo nekoliko tema – poput izmjena Izbornog zakona.

Dragan Čović (04.8.2017.): “Vjerujem da će uz određene izmjene biti usvojen, jer se izbori moraju održati.”

Očekujete podršku SNSD-a?

Očekujem podršku svih. Neka dođu u Parlament pa ćemo se usuglašavati.”

I kada je riječ o presudama Suda BiH, poput slučaja Orić, Čović daje uzdržane izjave:

Imamo različite komentare oko bilo koje presude. Ali znamo da u BiH nije zaživjela pravna država do kraja. Naš je zadatak da radimo na tome da se ne događaju propusti“, kazao je Čović.

Čovićev kolega u Predsjedništvu, Bakir Izetbegović, o izjavama hrvatskog člana kaže:

To morate pitati gospodina Čovića. Svako je od nas izabran, i ima zadatak da brani suverenitet soje zemlje, a ne drugih zemalja. Ja odgovoram samo za sebe.

Univerzitetski profesor, Slavo Kukić, kaže da Dragan Čović jedno misli, drugo govori, a treće radi.

O temama koje se tiču destruiranja zemlje, a u kojima je on na istom fonu sa Dodikom, on ne želi javno govoriti, ali će zato u realnom životu, učinit sve da se te teme guraju korak po korak, a on će u međuvremenu Pilatovski prati ruke i govoriti o evropskom putu i pravu građana BiH da žive kao Evropljani“, kazao je Kukić.

Osim reformi, evropskog puta, i potrebe izmjena Izbornog zakona, kada je riječ o unutarnjim stvarima zemlje, Čović govori i o tome kako parlamentarna većina ne postoji, te da je potrebne više raditi na unapređenju odnosa sa susjedima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.