Političarima puna usta reformi, a u praksi sve je drugačije

Vijesti 19. okt 201718:38 > 19:06
N1

Domaćim političarima puna su usta reformi kojima se treba okrenuti i tako pokrenuti zemlju na njenom europskom putu. U praksi, stvari stoje drugačije. Brojne nesuglasice, probijeni rokovi i vječni deklarativni optimizam političara slika su i prilika europskog puta na bh. način.

Put BiH ka članstvu u EU je punoljetan. 18 godina sa mnogo prepreka i problema. Najkonkretniji napredak desio se 2015., stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te usvajanjem Reformske agende. Uslijedila je predaja aplikacije za članstvo, te uručivanje Upitnika Evropske komisije.

I novi problemi. Ko će prevesti Upitnik i u kom roku? Jedan propali tender, i nekoliko mjeseci kasnije, prevođenje Upitnika je počelo. Već sada smo zvanično jedina zemlja u regionu koja Upitnik nije prevela i vratila u Brisel za tri mjeseca. Mi smo već na tri puta sto dana.

Za to vrijeme, mnoge reforme na koje smo se obavezali su na čekanju. Penzioni sistem, javne nabavke, poljoprivredni sektor, siva ekonomija. Brisel upozorava, političari ne haju.

Nas izgovori ne zanimaju. Provedite te stvari ako želite. Ako ne želite, i to je u redu. Nas priča ne interesuje, hoćemo da vidimo konkretne rezultate“, rekao je Lars Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH.

Konkretne rezultate žele i građani. One čije će benefite osjetiti u svakodnevnom životu, a ne one na papiru.

Moguće je da se provedu reforme a da najveći dio društvenih problema ostane tamo gdje jesu, jer reforme se mogu provoditi i formalno i suštinski“, kazao je Igor Stojanović iz Alijanse za EU integracije.

Formalno, reformski proces u BiH se odvija. Suštinski, usvajanje reformi često se žrtvuje zarad dnevne politike.

Imali smo jedan Dom naroda vrlo protočan, 8 tačaka je usvojeno ključnih. Imali smo jedan neuspješan Predstavnički dom. Ja bih volio naravno da ide brže“, izjavio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Od dinamike reformi zavisiće i dobijanje kandidatskog statusa za BiH. Prema posljednjim najavama vlasti, to je prvi kvartal naredne godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.