Ivanić za N1: U SDA postoji uvjerenje da je BiH njihova

Vijesti 20. okt 201716:29 > 16:34
N1

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u intervjuu za N1 govorio o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH, posljednjim izjavama Bakria Izetbegovića, aktivaciji MAP-a, provođenju referenduma u RS i brojnim temama.

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS i posljedice?

Bilo je jasno da će se ovako nešto desiti kada je najavljeno da će na dnevni red NSRS ići ta Rezolucija o vojnoj neutralnosti. Meni nije jasno koji je smisao te Rezolucije jer nema niti jednog političara iz RS koji je rekao da je za to da BiH postane član NATO-a i ne vidim šta bi uslovilo takvu vrstu Rezolucije osim stvaranja lažnog ambijenta“, kazao je Ivanić. 

Dodao je da se boji da ovakva Rezolucija može proizvesti kontra efekat.

Ono čega se bojim je da bi ovakva Rezolucija mogla proizvesti kontra efekat. U Briselu postoji zahtjev za aktiviranje MAP-a koji je potpisao gospodin Radmanović, on se ne može povući nazad. Imam osjećaj da vlast ovim želi da opere svoju ulogu i neinformisanoj javnosti odgovornost za nešto proba prebaciti na sadašnju političku strukturu u Sarajevu“, ističe Ivanić i dodaje:

“Pravnih posljedica Rezolucija nema, a ona je neka vrsta pritiska i pokušaj, koji neće uspjeti, stvaranja odgovornosti”.

Aktivacija MAP-a i članstvo u NATO-u?

Ovog trenutka to više nije u nadležnosti institucija BiH. Nijedna od lokacija u RS nije uknjižena i neće biti još godinama jer o tome odlučuju sudovi u RS. Ne znam na bazi čega je Čović to izjavio, jedino ako ne dođe promjene u politici NATO-a. Ono što sam ja znao jeste da su zemlje vrlo kritične prema aktivaciji MAP-a jer nisu ispunjeni uslovi koje su oni postavili. Taj uslov je knjiženje vojne imovine. Ako se to eventualno desi, a to se neće desiti jer je donesena neka odluka ili se nešto napravilo nego kao politički odgovor na ove, po mene, nepotrebne izazove. Ja sam prije 6-7 godina rekao da je nerealno očekivati od ijednog srpskog političara da podrži članstvo u NATO-u bez prisustva Srbije“, prokomentarisao je Ivanić.

O izjavi Bakira Izebegovića da je “Alija ostavio u amanet Erdoganu brigu o BiH”?

Ja prosto ne mogu da vjerujem da je neko mogao izreći takvu izjavu. To u suštini znači da je Erdogan zaštitnik BiH. On takvom izjavom čini sve manje i manje BiH ovdje. Oprostite, meni je Tayyip Erdogan samo lider jedne zemlje, jedne od stotina drugih i nemam nikakvu posebnu relaciju. Mislim da je to potpuno pogrešno, i samo pokazuje da u dijelu bošnjačke elite, prije svega u SDA, postoji uvjerenje da je BiH njihova. Ako je BiH njihova, onda imaju pravu da je daju Erdoganu. Ako u to vjeruju, onda daju argumentaciju svima koji se protiv takve BiH bore. Mislim da BiH ne treba biti u amanet ostavljena nekome, pogotovo turskom predsjedniku. Zamislite da smo mi rekli da je BiH ostavljena u amanet Miloševiću“.

Referendum u RS?

Vidim da se sad traži podrška opozicije za provedbu Referenduma. Ja sam uvijek bio protiv toga, jer niko nikad nije rekao šta ćemo dan poslije. Kao građanin, ja ću izaći na referendum ako ga bude jer je to odluka NSRS i neću ništa raditi protiv referenduma, jer poštujem instituciju NSRS“.

Cijeli intervju pogledajte u videu ispod.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.