Košarac: Gdje će ovu zemlju odvesti Izetbegovićeva politika

Vijesti 21. okt 201713:24 > 13:28
N1

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac reagirao je danas na izjave Bakira Izetbegovića, lider SDA i člana Predsjedništva BiH, a koje su proteklih dana izazvale brojne reakcije u BiH.

On je poručio da je krajnje vrijeme da međunarodni zvaničnici, koji kritikuju rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prestanu sa provođenjem politike dvostrukih aršina i ohrabrivanjem namjere Bakira Izetbegovića i drugih vodećih bošnjačkih političara da od BiH prave “pašaluk pod kontrolom Turske i nekih drugih islamskih zemalja”.

“Svi koji kritikuju naš politički stav o vojnoj neutralnosti treba da stave prst na čelo i da se zapitaju gdje će ovu zemlju odvesti suluda politika Bakira Izetbegovića i provođenje političkog testamenta njegovog oca Alije”, poručio je Košarac.

On je naglasio da rezolucija o vojnoj neutralnosti predstavlja odgovor Srba i Republike Srpske na nastojanja Bakira Izetbegovića i njegovih sljedbenika da, pod plaštom NATO integracija, izvrše pravnu i političku otimačinu imovine i teritorije Republike Srpske.

“Na isti način Republika Srpska i njene institucije pod vodstvom SNSD-a u protekloj deceniji, a posebno u prethodne tri godine, reagovale su i na svaki pokušaj otimanja nadležnosti Republike Srpske pod plaštom evropskih integracija. Zapadni svijet i njihovi diplomatski predstavnici u BiH jednostavno moraju da shvate da ogromna većina Srba nikada neće dozvoliti da svoju slobodu, autonomiju i državnost utope u nešto što Bakir Izetbegović smatra svojom privatnom državom i Erdoganovim pašalukom”, rekao je Košarac.

On je rekao da nije iznenađen činjenicom da ni američka, ni britanska ambasada, ni Evropska unija, ni OHR nisu reagovali na izjavu Bakira Izetbegovića o tome da je njegov otac Alija BiH ostavio u amanet Erdoganu.

“Mi iz SNSD-a svakako bismo željeli da čujemo da li je Bakirova izjava u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali nemamo taj odgovor! Nikada nismo dobili nikakvu negativnu reakciju na ogroman broj zakona i odluka kojima se kršio Dejton i otimale nadležnosti Republike Srpske, a potrčali su da reaguju na rezoluciju o vojnoj neutralnosti. To su ti neprihvatljivi dvostruki aršini koji već godinama predstavljaju podršku politici Bakira Izetbegovića i onemogućavaju postizanje bilo kakvog kompromisa koji bi BiH učinio mogućom zemljom”, zaključio je Košarac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.