Štrajk ljekara u cijeloj Federaciji BiH 6. novembra

N1

Ljekari u cijeloj Federacije BiH najavili su generalni štrajk. Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije u ponedjeljak počinje zvaničnu proceduru najave štrajka. Zakonska procedura traje deset radnih dana, a ljekari širom Federacije u štrajk će stupiti 6. novembra.

Nakon sedam mjeseci, kako kažu, bezuspješnih pregovora sa federalnim ministarstvom zdravstva, ljekari kreću u štrajk. Njihov jedini zahtjev je potpisivanje kolektivnog ugovora na federalnom nivou. Položaj ljekara je loš i nepravedan, zdravstveni sistem se nepovratno urušava a van zemlje odlaze najveći stručnjaci – poručuju iz Sindikata.

Izet Hoćko, predsj. Sindikata doktora medicine i stomatologije KS: “Tražimo pravo na kvalitetan odnos vlasti prema nama, da bismo mi mogli vrlo kvalitetno pružati zdravstvene usluge našim pacijentima. Ja jesam pedijatar, ali nisam dijete. Ne možete meni dati igračku pa da čekam drugi dan kad ću opet biti obradovan time.”

Ljekari kolektivnim ugovorom traže cijenu satnice od 2,35KM, radnu sedmicu od 37,5 sati, te povećanje koeficijanata za doktore specijaliste za 1,2. Dodaju kako im nije drago što ovakve uslove moraju tražiti prekidom rada, a građane pozivaju da ih razumiju i u tome podrže.

Onaj pacijent koji u tom trenutku rizikuje život ili invaliditet, biće pregledan iste sekunde. Obrađen, zbrinut i liječen. Svi drugi će čekati beskonačno. Nažalost. Građani nam moraju dati podršku, jer je ovo sad biti ili ne biti – ili nas ima ili nas nema. Ili ste s nama, ili niste s nama“, rekao je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Nadležni se danas nisu oglašavali o najavi generalnog štrajka ljekara u Federaciji BiH.

Među građanima koje smo pitali da li podržavaju ovaj štrajk, dio je onih koji misle da ljekari na ovaj način trebaju tražiti svoja prava. Međutim, ima i onih koji su zabrinuti za položaj pacijenata tokom generalnog štrajka.

ANKETA:

“Podržavam jer nemaju novaca. Nisu plaćeni onoliko koliko bi trebali biti.”
“Više puta sam operisan i imam pozitivna iskustva sa ljekarima i medicinskim osobljem. Mislim da su u nezavidnom položaju stvarno.”
“Da nije medicina, podržavao bih. Ali, medicina je vrlo osjetljiva. Evo vidite, i ja sam sa štapom.”
“Čekam operaciju već osam mjeseci. I sad kad sam došla na red, oni su otišli u štrajk. Ja im ne mogu zamjeriti. Nažalost, u našoj zemlji se svi moraju boriti na taj način.”

Postoji samo jedan način da do štrajka ne dođe – poručuju iz Sindikata. To je potpisivanje kolektivnog ugovora narednih dana. U protivnom, slijedi paraliza zdravstvenog sistema, najavljuju ljekari. Biće primani samo hitni slučajevi.

Građanima poručuju da ne brinu, da niko neće biti oštećen te da nikome neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.