Vremenska prognoza za predstojeću sedmicu: Padavine

Vijesti 22. okt 201711:05 > 11:08
N1

Federalni hidrometerološki zavod objavio je vremensku prognozu za prvi dio predstojeće sedmice, a kako se navodi u saopćenju, očekuje nas hladnije vrijeme uz padavine u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama snijeg koji se ne prognozira ispod 1000 metara nadmorske visine. Očekivana količina padavina je uglavnom između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, u planinskim područjima do 60 litara.

Vjetar u većem dijelu zemlje umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, na zapadu i jugozapadu Bosne jak vjetar sjevernog smjera. Temperatura zraka uglavnom između 4 i 10°C. Na jugu zemlje temperatura zraka između 10 i 15°C.

U utorak u Bosni oblačno sa kišom uglavnom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, prijepodne i u zapadnim i sjevernim područjima. Očekivana količina padavina je uglavnom između 5 i 15 litara po metru kvadratnom, na istoku Bosne od 20 do 40 litara. Na planinama snijeg koji se ne prognozira ispod 1200 metara nadmorske visine. U Hercegovini pretežno oblačno vrijeme prijepodne.

Kiša se predviđa za sjever Hercegovine, na planinama snijeg. U većem dijelu Hercegovine u drugoj polovini dana razvedravanje, osim sjevera. U utorak u cijeloj zemlji vjetrovito. Vjetar je umjereno jak sjevernog smjera, sa jakim udarima. U jugozapadnim i zapadnim područjima Bosne izgledan je jak vjetar sa olujnim udarima. Prema kraju dana slabljenje vjetra u cijeloj zemlji. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 6°C i 12°C, na jugu zemlje do 16°C.

U srijedu u Bosni pretežno oblačno prijepodne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, gdje se u drugoj polovini dana predviđa smanjenje oblačnosti. U ostatku Bosne mala do umjerena naoblaka. U većem dijelu Hercegovine pretežno vedro.

Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine prije podne. Vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u Bosni slab, a u Hercegovini umjerene jačine. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 6°C, na jugu od 7 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10°C i 15°C, na jugu od 16 do 20°C, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.