Ministar Džindić: Moraju se poštovati procedure i pravila

Vijesti 22. okt 201711:12 > 11:14
Fena

Vlada Federacije BiH je u ovom mandatu ozbiljno krenula u rješavaje problema radnika kojima nije uvezan radni staž, a stanje koje je zatečeno je bilo kritično, izjavio je danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Po njegovim riječima, 2014., 2015. i 2016. godine za te namjene je izdvojeno po oko milion maraka, no to nije bilo dovoljno.

”Ove godine smo ta sredstva značajno uvećali. U budžetu za 2017. našlo se milion i po KM za uplatu dugova po osnovu penzionog osiguranja. Osim toga, u Razvojnoj banci FBiH osnovan je posebni fond iz privatizacije preduzeća u kojima Vlada ima manjinski udio. Do sada su radnici iz tog fonda dobili šest i po miliona KM”, kazao je Džindić.

Istaknuo je da su rezultati vidljivi, te da u ovom trenutku svaki radnik u Federaciji koji je stekao uslove za penziju ima uvezan radni staž.

”Ipak, moraju se poštovati procedure i pravila. Ne može se poslati zahtjev za uvezivanje radnog staža i par dana od toga organizovati proteste. To je slučaj radnika Vitezita. Mi jesmo zaprimili zahtjeve ovih radnika, obradili je i uputili Federalnom ministarstvu finansija. Nakon što dobijemo pozitivno mišljenje ministarstva mi ćemo zavšiti čitavu proceduru, što ne bi trebalo da traje duže od nekoliko sedmica”, kazao je Džindić.

Naime, prema medijskim izvještajima, radnici preduzeća “Vitezit” iz Viteza jutros su pješke krenuli prema zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu da bi zatražili uvezivanje radnog staža za 19 radnika koji su stekli uslove za penziju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.