Reis Kavazović pozvao na očuvanje bosanske tradicije

Vijesti 22. okt 201714:34 > 14:37
Bug.ba

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović pozvao je sa sinoćnjeg koncerta ilahija i kasida horova medresa i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a koji je održan u Kulturno-sportskom centru Bugojno, na očuvanje bosanske tradicije i mirnog zajedničkog života svih njezinih naroda i građana, opisujući to kao "miruh Bosne".

On je bio počasni gost večeri ilahija i kasida u Bugojnu.

“Bugojno može biti grad festivala, može biti grad susreta naše mladosti… Ovdje u Bugojnu u jednom trenu mogu da budu horovi i naših medresa, naših katoličkih školskih centara i pravoslavnih centara. To Bugojno može. To je bosanska tradicija. Istrajte na tome. Valja nam čuvati sebe. Valja očuvati sebe od drugih, ali valja nam isto tako čuvati i sebe od sebe, odnosno ne zaboraviti ko smo i što smo i slaviti Bosnu, miruh kakav je uvijek bio u njoj“, kazao je reis Kavazović, zahvaljujući svima, a posebno Bugojancima, za divnu ovu večer, prenosi bh. informativni servis INS.

Dodao je da Bugojno pokazuje da ime osjećaj za našu bosansku tradiciju, “za onaj mir koji je u ovoj zemlji odgajan i njegovan, za tradiciju koja je vječna, tradiciju koju s koljena na koljena prenosimo i kao dobri znalci ugrađujemo u duše naše djece”.

“Molim Boga da Bugojno uvijek bude grad mladosti. Zamolit ću vas da ovu tradiciju ne date odnijeti iz Bugojna”.

Naglasio je da je ova večer posvećena našim medresama.

Našim školama o kojima se kroz stoljeća pronosi onaj dobar glas u našoj domovini i izvan nje, o medresama gdje odgajamo djecu da budu čestiti muslimani i dobri ljudi“, poručio je reis Kavazović i dodao:

Čestitam medresama, ovoj mladosti, nije lahko izaći na pozornicu i prenijeti ono što je stoljećma nastajalo u Bosni. Ilahije su nastajale su po tekijama, od deviša, u medresama, mahalama i sokacima. Pjevale su ih djevojke, bosanski ljudi, derviši. I to je Bosna. Savučajmo uspomenu na Bosnu, jer ta uspomena čuva nas.

Koncert su organizirali Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstvo travničko u suorganizaciji sa Medžlisom IZ Bugojno i Općinom Bugojno. Nastupili su horovi medresa i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu uz muzičku pratnju benda Armina Muzaferije. Specijalni gost večeri bio je Latif Močević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.