Željeznice RS: Zbog štrajka glađu mogli bi ostati bez posla

Vijesti 22. okt 201715:11 > 19:11
N1

Nedavna borba radnika Željeznica RS-a za svoja prava osim što je rezultirala isplatom dugovanja na osnovu toplog obroka, troškova prijevoza, te obećanjem Milorada Dodika da će plaće biti redovite dobila je još jedan epilog - stegovne prijave.

U praksi – ukoliko se utvrdi da su neopravdano izostali sa svojih radnih mjesta štrajkači bi mogli ostati i bez posla.

U borbi za radnička prava radnici su deset dana gladni proveli na prijavniici Željezničke stanice u Banjaluci. Posljedice po zdravlje su osjetili skoro svi. A njih 11 je dobilo i disciplinske prijave zbog, kako u upravi Željeznica navode, neopravdanog odsustva s posla.

Prijete da nam daju otkaze jer ovo navode kao težu povredu rada a to samim tim iziskuje da nam daju otkaze“, rekao je Boris Šukalo, radnik Željeznica RS.

Tadašnja borba štrajkom glađu je završena isplatom dugovanja na osnovu toplog obroka i troškovima prevoza, te obećanjem Milorada Dodika da će plate biti redovne.

Danas, mjesec dana poslije preduzeće im opet dugje dva topla oboroka i troškove prevoza za dva mjeseca.

Samo smo tražili da nam po zakonu isplate naša primanja i zdravsteno osiguranje koje je po zakonu zagarantovano“, izjavio je Boris Šukalo, radnik Željeznica RS.

Po novom, tek usvojenom Zakonu kojim će se regulisati broj radnika prilikom restrukturisanja Željeznica u prvom talasu penzioniše se 260 željezničara.

U slučaju kada se pristupi reorganizaciji u Željeznicama Republike Srpske, željezničkom radniku radni odnos prestaje kada navrši 40 godina penzijskog staža“, piše u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ŽRS.

Ako će se problem viška radnika rješavati penzionisanjem, a samim tim i izmirenjem dugova, sindikalci se neće buniti.

Tad bi daleko više nas otišlo u penziju i to je ono zašto ćemo se mi zalagati u budućnosti da se usvoji. Mišljenja smo da ako penziju možemo primati za 40 godina rada da više od toga ne bi trebalo ni da se radi“, rekao je Zlatko Marin, sindikat ŽRS.

U ŽRS je gotovo 3.000 radnika. Masovna zapošljavanja dešavala su se u proteklim izborim ciklusima-po, glasni su sindikalci, političkim linijama.

Da se ipak ne bi ugasili preduzeće čija su dugovanja još prošle godine prelazila 230 miliona KM, Vlada RS i Svjetska banka ušli su u postupak restrukturisanja. Prema procjenama Svjetske banke višak je hiljadu radnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.