Radnici Vitezita: Preuzimamo stvar u svoje ruke

Vijesti 22. okt 201716:40 > 19:00
N1

Skupina od 23 radnika tvornice eksploziva Vitezit, krenula je jutros iz Viteza pješice na protestnu šetnju u Sarajevo, kako bi upozorila na problem neriješenog radno-pravnog statusa, odnosno neuvezanog staža. Poručuju - "Dosta nam je čekanja."

Oni će noć provesti u Kaknju, gdje su zbrinuti zahvaljujući dobrim ljudima. Večeras će biti smješteni u vatrogasnoj stanici Doboj-Kakanj, a u lokalnom kafiću dobili su osvježavajuće piće.

A bivši radnici krenuli su jutros pješice na put dugačak 76 kilometara.

Dovedeni smo do prosjačkog štapa – poručuju radnici Vitezita koji su se na pješačenje do Sarajeva odlučili upravo zbog nedostatka novca. Među njima je i Said Hrustemović koji je prije dvije godine stekao uslove za penziju.

Ali nema od toga ništa. Supruga mi je bolesna,  a sve to dovelo je do ovoga da nemaš kud dalje. I evo odlučili smo se i vidiš kako smo krenuli, šta smo krenuli, dokle li, kako li, šta će iti s nama… Uglavnom nije dobro nikako“, rekao je Said Hrustemović- bivši radnik Vitezita.

Pješice ka Sarajevu krenulo je njih još 22, od toga je ukupno 19 steklo uslove za penziju. Do sada su slušali prazna obećanja, poručuju. Od posljednjeg prošlo je već četiri mjeseca.

Predsjednik sindikata Vitezita Safet Sivro poručuje: “Samo su nam obećavali, svaka naredna vlada će biti riješeno. Tako je otišlo u nedogled, četiri mjeseca, zato smo odlučili da sami stvar preuzmemo u svoje ruke i da pokušamo to riješiti. Ukoliko to ne riješimo prvi ili drugi dan, mi ćemo pozvati porodice da dođu tamo.”

Oglasio se danas i resorni federalni ministar. Kazao je da su zaprimili zahtjeve ovih radnika, te da čekaju pozitivno mišljenje ministarstva finansija kako bi u narednih nekoliko sedmica riješili status ovih radnika.

No, radnici su odlučni – pred zgradom Vlade Federacije ostaju sve do ispunjavanja uslova. Njihov dolazak u Sarajevo očekuje se najkasnije do utorka ujutro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.