Podžić: Lažni optimizam Dragana Čovića

Vijesti 23. okt 201708:53 > 09:25
N1

Za danas je zakazana 40. sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, a tim povodom gost Novog dana bio je Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Podžića smo u Novom danu pitali za komentar na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS o čemu je rekao kako nema pravne posljedice u Bosni i Hercegovini.

Pored toga, istakao je kako će prva tačka današnje sjednice biti Inicijativa zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH da se naloži Vijeću ministara da u roku od 30 dana nakon prihvatanja te Inicijative da se podnese Izvještaj o napretku BiH ka NATO putu i mjerama koje bi se poduzele u narednom periodu.

Nadam se da će Inicijativa proći na Komisiji, mada znamo kako će ko glasati. Radi se o tome da u Ministarstvu odbrane imamo ozbiljnih problema. Loša koordinacija je u vrhu menadžmenta Ministarstva odbrane između ministrice i njena dva zamjenika, a posebno su odnosi aktuelizirani nakon 9. januara. Vidjeli ste da do danas niko nije snosio posljedice, mada je to bio jedan vrlo ozbiljan udar na jaku instituciju, a to je Ministarstvo odbrane. Ima tamo i stvari kao što je kršenje zakona, vrlo loš proces javnih nabavki i situacija nije dobra u Ministarstvu odbrane“, kazao je.

“Što se tiče Rezolucije o vojnoj neutralnosti u RS, ona nema pravne posljedice u BiH. 23. februara 2005. godine upućen je akt prema NATO savezu gdje je izraženo da BiH bude primljena u članstvo NATO saveza. Nakon toga, 28. septembra 2005. Predstavnički dom BiH je izglasao sa jednim glasom protiv, koji je bio iz reda bošnjačkog naroda, da podržava put BiH u NATO savez i tada je u članu 84 definisan put BiH u NATO savez”, komentarisao je Podžić te dodao:

Rezolucija je samo još jedna od avantura Milorada Dodika koja je sasvim nepotrebna i nema pravnih posljedica, ali ona će imati posljedica tako što će sigurno usporiti aktiviranje MAP-a, bez obzira što Dragan Čović i juče u Zagrebu ponavlja da će MAP biti aktiviran u decembru. To je lažni optimizam, ili da ne budem grublji. Čović u ulozi predsjedavajućeg je rekao i prošle godine da će MAP biti aktiviran u Varšavi pa i Izetbegović je govorio da će MAP biti aktiviran za nekoliko mjeseci i tako dalje“.

Naveo je kako je NATO savez ozbiljnija organizacija od Evropske unije i da imaju zahtjev da se mora uknjižiti 57 vojnih lokacija na području BiH, kako bi se vidjela mogućnost donošenja konsenzusa političkih odluka i jedinstvo.

MAP neće biti aktiviran u decembru mjesecu, dakle neće biti sve dok BiH ne uknjiži vojnu imovinu i ne ispoštuje taj zahtjev od 2010“, rekao je za N1.

Naglasio je i kako roka za knjiženje nema i da mamo dva izlaza.

Jedan od izlaza je da građani u RS konačno izaberu partiju, čovjeka koji razumije realnost situacije. Mene boli i što smo se doveli u situaciju da je sada naše članstvo vezano za Srbiju. Vučić u narednom periodu ima zadatak saopštiti građanima Srbije dvije odluke  – da će reći Kosovo je nezavisna država i da Srbija puno radi na integracijama u NATO“, rekao je.

Za N1 je kazao i kako je najodgovornija politika Stranke demokratske akcije, koja nije, kako je naglasio, dobro postavila vanjsko-političke prioritete.

Puno više se moralo raditi od 2010. godine pa na ovamo na NATO integracijama i to više nego na integracijama u Evropsku uniju. Crnadak je više u inostranstvu nego u BiH i učestvuje na jako puno konferencija gdje treba insitirati na ta dva politička prioriteta, a ja pouzdano znam da Crnadak, nakon što njegove kolege saradnici pripreme razgovore, briše atlanske integracije i da ide samo na evropske integracije“, komentarisao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.