Potvrđena odluka u predmetu protiv tuženog Gorana Salihovića

Vijesti 23. okt 201714:35 > 14:37
N1

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u predmetu protiv tuženog Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdila je odluku Prvostepene disciplinske komisije od 20.07.2017. godine.

Odlučujući po žalbi tuženog i punomoćnika tuženog i žalbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH, donijela je Odluku kojom se odbijaju kao neosnovane žalbe tuženog i punomoćnika tuženog, i žalba UDT-a te se potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 20.07.2017. godine.

Podsjećamo da je Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi UDT-a VSTV-a BiH protiv tuženog Gorana Salihovića donijela odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH: “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva” i člana 57. tačka 19. Zakona o VSTV-u BiH: “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

Također, Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija disciplinska tužba vezana za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 11. Zakona o VSTV-u BiH: “omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene” i člana 57. tačka 12. Zakona o VSTV-u BiH: “miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti”.

Tuženom je za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izričena disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od 8 dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.