Sindikat obavijestio Vladu FBiH o generalnom štrajku ljekara

Vijesti 23. okt 201715:43 > 15:44
N1

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Federacije BiH danas je zvanično uputio pisanu obavijest Vladi Federacije kojom je počeo postupak stupanja u generalni štrajk, potvrdio je za N1 predsjednik ovog Sindikata Rifad Rijad Zaid.

“Danas je Federalnom ministarstvu zdravstva dostavljena sva potrebna dokumentacija, koja najavljuje početak štrajka. Štrajk ne znači odmah obustavu rada. Mi sedam mjeseci pokušavamo da se dogoovrimo, a to je da se potpiše Kolektivni ugovor za doktore”, rekao je Zaid.

U Ministarstvu zdravstva Federacije su nam saopštili da do sada nisu zaprimili nikakvu dokumentaciju Sindikata u vezi najavljenog štrajka.

Osim potpisivanja Kolektivnog ugovora, doktori traže cijenu satnice od 2,35 KM, radnu sedmicu od 37,5 sati, te povećanje koeficijanata za doktore specijaliste za 1,2.

Također, u Sindikatu napominju da će svi hitni slučajevi biti primljeni i da eventualni štrajk neće ni osjetiti. Svi koji budu vraćeni, bit će pozvani omah po završetku štrajka.

Štrajk je najavljen u devet kantona, gdje djeluje ovaj Sindikat, osim u četiri opštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Zaid je potvrdio da će u štrajk stupiti i zaposleni na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, premda, kako kaže, postoje informacije da su se u toj ustanovi kreirali uvjeti za ispunjenje zahtjeva ljekara, u vezi sa uvjetima rada i primanjima ljekara.

Prema Zakonu o štrajku Federacije, sindikat je dužan da obavijesti poslodavca najmanje dest dana prije stupanja u štrajk. Nakon pisane najave, teče rok od pet dana kada se sindikat i poslodavac pokušavaju dogoriti o zahtjevima na Mirovnom vijeću. U slučaju da do dogovora ne dođe, tada je moguća obustava rada, to jeste stupanje u generalne štrajk.

Prosjećna plata doktora medicine u Federaciji BiH je od 1.030 do 1.340 maraka, a traženim povećanjem njihova primanja bi bila uvećana između 15 i 30 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.