Salihović za N1: Očekujem odluku Ustavnog suda BiH

Vijesti 23. okt 201716:31 > 16:35
N1

Razriješeni glavni tužitelj BiH, Goran Salihović, rekao je za N1 da poštuje sve odluke nadležnih tijela, pa tako i Drugostepene komisije VSTV-a, koja je potvrdila raniju odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost Salihovića.

On je u izjavi za N1 najavio da će uputiti Žalbu i na ovu odluku Drugostepene komisije.

Svaku odluku poštujem. Međutim, vidjećemo, jer ćemo uputiti žalbu trećestepenom tijelu“, kazao je suspendirani glavni tužitelj. 

Salihović je najavio za srijedu odlučivanje Ustavnog suda BiH po njegovoj apelaciji.

Bit će zanimljivo u srijedu, jer Ustavni sud BiH odlučuje o mojoj apleciji, povodom niza propusta koje je počinila Prvostepena komisija. U suštini, ja sam tražio privremenu mjeru, u smislu da je nastupila zastara vođenja postupka. Utvrđeno je niz povreda – od toga da nisam dobio tužbu, da mi nije dato da izvodim određene dokaze, do toga da lice koje je vodilo taj postupak, nije imala legitimitet da vodi postupak, jer zakon ne poznaje vršitelja dužnosti disciplinskog tužitelja. Ovdje se navodi da ja nisam dao neki papir, a dao sam ga u roku 24 sata. Ovo je veliki test za čitavo pravosuđe, ako Ustavni sud donese odluku onako kako ja mislim da treba da donese“, zaključio je Salihović u razgovoru za N1..

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u predmetu protiv tuženog Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdila je odluku Prvostepene disciplinske komisije od 20.07.2017. godine.

Odlučujući po žalbi tuženog i punomoćnika tuženog i žalbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH, donijela je Odluku kojom se odbijaju kao neosnovane žalbe tuženog i punomoćnika tuženog, i žalba UDT-a te se potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 20.07.2017. godine.

Podsjećamo da je Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi UDT-a VSTV-a BiH protiv tuženog Gorana Salihovića donijela odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH: “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva” i člana 57. tačka 19. Zakona o VSTV-u BiH: “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

Također, Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija disciplinska tužba vezana za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 11. Zakona o VSTV-u BiH: “omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene” i člana 57. tačka 12. Zakona o VSTV-u BiH: “miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.