"Htjeli vratiti ženu iz invalidske penzije da nas vodi"

Vijesti 23. okt 201716:43 > 19:06
N1

Jovan Okuka, kojeg je imenovala entitetska vlada, danas je preuzeo dužnost v.d. direktora Opšte bolnice Zvornik, a ljekari iz ove ustanove su protestvovali zbog toga, te podržali smijenjenog Milorada Drljevića.

U Zvorniku i dalje komplikovana situacija zbog imenovanja v.d.direktora bolnice. Ovaj slučaj samo je jedan u nizu, koji otvara pitanje sposobnost, ili podobnost? Sindikalizam ili legalizam?

“Sram Vas bilo, ‘ajde popijte kafu, ako imate šta da nam kažete, ako ne, doviđenja, razgulite”, poručuje Zoran Komljenović, hirurg bolnice u Zvorniku.

Doček sa metlom za komisiju Ministarstva zdravlja RS, te “razgulite” hirurga Zorana Komljenovića, nisu imali efekta.

U direktorsku fotelju sjeo je Jovan Okuka, kojeg podržava Vlada RS, po Zakonu i nadležna za ova imenovanja.

Sporno ili ne, učestalo je da radnici podržavaju jedno ime, a nadležni postavljaju drugo. Tako je bilo nedavno i u Čajniču gdje je direktor ŠG Vučevica u fotelju sjeo uz pomoć policije, nakon višednevne radničke blokade preduzeća.

“Nažalost, tu se radnici ništa ne pitaju, ali u nekadašnjim periodima stajalo je da v.d. ne može biti izvan preduzeća, dok konkurs se ne završi”, kaže Obrad Belenzada, predsjednik konfederacije sindikata RS.

Što je više politike u menadžmentu, manje je logike, kažu sindikalci.

Tako Dom zdravlja u Istočnom Sarajevu jedno vrijeme nije imao direktora, ali jeste dva vršioca dužnosti, oba nemedicinske struke, agronoma i ekonomistu.

Ove pojave odavno nisu incident, objašnjavaju u Savezu sindikata.

“Da li oni bili podobni, sposobni, neposobni, oni se pomjeraju, dolaze politički ljudi…Imamo da su nam htjeli postaviti šumarskog inženjera, pa agronoma, pa ženu koja je otišla u invalidsku penziju vraćaju, a to domove zdravlja košta više od 50.000 KM”, tvrdi Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva RS.

Nisu samo na sceni međustranački ratovi za fotelje, nego i unutarstranački, što je, kažu upućeni, slučaj u Zvorniku.

No, gdje su u svemu tome radnici, ali i korisnici usluga?

Primjer Željezničara, kažu sami, pokazao je da “sila Boga ne moli”.

Štrajkačima glađu plate su umanjenje, tvrde, i do 80 posto, a spremaju im se i disciplinski postupci, čak i otkazi, sumnjaju.

“Ovdje ko god se pobuni protiv uprave ili sistema, žargonski – slomi mu se kičma”, ističe Boris Šukalo, Sindikat transportne djelatnosti ŽRS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.