Počela isključenja dužnika za vodu, građani bez optimizma

N1

U skladu sa ranijim najavama kantonalne vlade i preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo, jutros je počelo isključenje najvećih dužnika na području Kantona Sarajevo, na osnovu računa za vodu. Sa vodovodne mreže, prva je isključena jedna autopraonica.

Uz prisustvo policije, terenska ekipa ViK-a u akciji. Sa vodovodne mreže isključuju samouslužnu autopraonicu “Mimex doo” sa adresom u sarajevskoj opštini Stari grad. Bez priključka za vodu su ostali zbog neplaćenog duga većeg od 7.000 KM. Na upozorenje i poziv na dogovor, vlasnik autopraonice se nije odazvao, tvrde iz ViK-a.

“Krećemo u jednu odlučnu akciju isključenja svih dužnika. Ovu priliku koristim da ih pozovem da dođu da se dogovorimo i da plate svoje dugove. Imamo preko 60 miliona KM duga, što građana i što privrede, što ugostiteljskih objekata. Daćemo rok jedno 15 dana možda. Zovemo ih da se sami prijave bez ikakvih posljedica, a onda idu primjene kaznenih odredbi i sve ono što je zakon propisao”, poručuje Azra Muzur, v.d. direktorica ViK-a Sarajevo.

Iz Naše stranke poručuju kako je očekivano da će se među imenima isključenih naći barem neko od prvih 30 s liste najvećih dužnika, a ne autopraonica čiji je dug 7.000 KM.

“Svi moraju platiti vodu i neka ViK od onoga što mu je svakodnevna obaveza prestane praviti senzacionalistički PR. Neka u medije idu kad budu imali jasan i transparentan plan rješenja problema vodosnabdijevanja”,  ističu u Našoj stranci.

U međuvemenu, građani su razočarani i bez nade da će uskoro biti bolje. Pored noćnih redukcija, polako se navikavaju i na dnevne, koje ne zaobilaze ni škole i vrtiće.

ANKETA:
– Sad je ima i nestane odjednom. Ne znaš ni kad je nestalo, kad dođe. Teško je.
– Pola vode i pola zraka se plaća.
– Meni je najgore kad me pita kćerka koja ne živi ovdje što nema vode, ja ne znam što mi nemamo vode.
– Samo novi ljudi, nova ulaganja. Promijeniti infrastrukturu. Ono što se plaća, da se ulaže u vodu a ne da se daje na plate.

Isključenje vodovodne mreže za ovu autopraonicu znači i prekid rada. Barem privremeno. Isključenje vrlo brzo očekuje i sve druge velike dužnike, ukoliko ne izmire svoja dugovanja, poručuju iz ViK-a. Kažu kako je to dio njihovog plana da građani Sarajeva do kraja godine budu bez dnevnih redukcija, a u prvoj polovini naredne godine sa skraćenim noćnim redukcijama. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.