Gratz za N1: Ne smijemo dozvoliti da neko pati

Vijesti 23. okt 201717:27 > 17:34
N1

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz je u programu N1 govorio o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH.

Kada je riječ o aziul za životinje u Prači i užasnim uslovima u kojima borave tamošnji psi, Naša stranka je uputila inicijativu za izmjenu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Mi smo to predali i nadamo se skorijoj proceduri. Znam da imamo strašno puno problema u društvu, međutim mi ovdje prisustvujemo jednom pasivnom posmatranju mučenja životinja za koje su izdvojeni novci. Pretpostavljam da nije puno drugačije u drugim skloništima za napuštene životinje. Postoje i dešavaju se dobre i kvalitetne promjene u našem susjedstvu, mislim na Hrvatsku konkretno. Zakon se mijenja i u finalnoj je fazi, a oni su jednostavno zabranili ubijanje životinja koje su smještene na takvim lokacijama“, kazao je Gratz za N1.

Dodao je da je dugo razmišljao šta da uradi.

Ja sam dugo razmišljao šta da uradim, pustiti i gledati mučenje životinja je za mene neprihvatljivo. Meni je važno da neko nešto radi iza čega ima nekog smisla. Ja sam predložio izmjenu člana 318, mislim da se onaj ko fizički zlostavlja životinje se krivično kazniti. Ne smijemo dozvoliti da bilo ko pati“, istakao je.

Jesmo li previše ignorantni na probleme oko nas?

Mi smo u velikoj bijedi i negativnosti. Imamo hiper produkciju loših vijesti i nekako smo dovedeni u stalno stanje nestabilnosti i jada. Onda odustanete polako i od države i sistema i navikavate se. Ovdje su već izdvojeni novci iz budžeta, to je već plaćeno. Mi smo dakle platili tom nekom pravnom tijelu da te pse skloni, eutanizira ili šta god treba i oni ne izvršavaju taj posao, a životinje pati – građani plaćaju“, smatra Dennis Gratz i dodaje:

“Ako ništa, to sada ide u proceduru i pokrenuli smo jednu temu. To se mora njegovati, kao što imamo novce da stalno šišamo parkove”.

Kazao je da se u Našoj stranci uvijek zalagalo za što bolju saradnju.

Mi u Našoj stranci smo se uvijek zalagali za što bolju saradnju. Kakva će kvaliteta biti, ostaje na trenutnom rukovodstvu da definira. Ja ću učiniti sve da pripremimo jednu platformu koja neće razočarati ljude prije izbora. Ujedinjenje je jedna od formi, možemo izaći sa zajedničkom listom na svim nivoima“.

Planirate li mijenjati stranku?

Ja to doživljavam kao civilnu službu, ostajem vjeran Našoj stranci ali neću biti kandidat na narednim izborima. Očita su neslaganja sa rukovodstvom. Naša stranka jeste jedna ideja koja ima perspektivu, sigurno da ću ostati zaintereisran da što više pomognem BiH u svakom smislu“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.