U teškom psihičkom stanju: Optuženi pitao advokata gdje je

Vijesti 24. okt 201713:54 > 13:58
Faktor.ba

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je trebalo početi suđenje 20-godišnjem Neziru Kamenici, mladiću optuženom da je u maju ove godine u goraždanskom selu Bogušići sjekirom ubio svoju majku, nanu i očuha.

Međutim, na samom početku ročišta pojavili su se problemi u komunikaciji s optuženim, koji je izgledao potpuno izgubljeno i nesvjestan okruženja oko sebe, da bi u jednom trenutku čak upitao svog advokata: “Gdje sam?”, piše Faktor.

Nakon toga je predsjedavajuća Sudskog vijeća sutkinja Rozita Šimić, na čija je pitanja Kamenica ostao potpuno nijem, donijela odluku da udalji javnost iz sudnice, kazavši da se radi o specifičnoj procesnoj situaciji, te zamolila prisutne novinare da napuste sudnicu.

Prethodno je Kamenicin advokat Ferid Abaz zatražio od Vijeća da se optuženom ponovo radi neuropsihijatrijsko vještačenje kojim bi se utvrdilo da li je on uopće sposoban pratiti suđenje.

Sutkinja Šimić je podsjetila Abaza da je Kamenici već rađeno više vještačenja, te je utvrđeno da on ima asocijalni poremećaj ličnosti, odnosno usporene kretnje, govor i rasuđivanje, ali da se radi o blažem psihičkom poremećaju, te da pije trazem i apaurin. Istim vještačenjem utvrđeno je da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno.

Abaz je, međutim, istaknuo kako je njegov branjenik nakon krivičnog djela smješten u KPZ Busovača, te da u toj fazi nije dobio adekvatan tretman, zbog čega bi trebalo ispitati je li u međuvremenu došlo do nekih promjena.

– Tokom moje posljednje posjete 10. oktobra nisam bio u mogućnosti uopće da razgovaram s njim. Vidite u kakvom je stanju i danas, stražari su ga jedva doveli. Stoga bi trebalo utvrditi da li je on uopće sposoban pratiti ovaj proces – kazao je Abaz.

S obzirom na to da su svi prisutni, osim dvojice Nezirove braće, koji su prisustvovali jutrošnjem ročištu, udaljeni iz sudnice, odluka Vijeća o daljnjem toku ovog postupka bit će poznata naknadno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.