Solak: Na području FBiH nema prijetnji od poplava i klizišta

Vijesti 24. okt 201714:43 > 14:45
N1

Na području Federacije BiH za sada nema nikakvih značajnijih problema u vodotocima iako se osjeti da su rijeke u nekom blagom porastu, jer u protekla dva dana pada kiša, a i u narednim danima najavljuje se period koji će biti kišovit, rekao je za Anadoliju Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

“Ovo je već jesen uveliko i ove količine kiša i kišni period su već najavljivani i očekivani. Za sada nema nikakvih značajnijih stanja koja bi nam mogla ukazivati na nešto što bi trebalo alarmirati samo stanovništvo”, naveo je Solak.

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je kao i u proteklom periodu u kontaktu sa kolegama iz pojedinih agencija koje rade na ovim poslovima, a prije svega Hidrometeorološkog zavoda i Agencija za vode rijeke Save i Jadranskog mora.

“Sa njima smo u konstantnoj vezi. Bilo kakve anomalije ili bilo kakav poremećaj do kojih može doći usljed povećanja vodostaja, odnosno bilo kojih rijeka, mi ćemo na to blagovoremeno reagirati”, rekao je Solak.

Naveo je kako Federalna uprava civilne zaštite nije dobila bilo kakvu dojavu za postojanje aktivnosti koje se odnose na aktiviranje klizišta u FBiH.

“Svakako u ovom kišnom periodu ili usljed nekog dužeg kišnog perioda moguće je da dođe do reaktiviranja nekih starih ili eventualno pojave novih klizišta. O tim saznanjima nemamo ništa. Ali, svakako, na onim mjestima gdje su klizišta bila i gdje su primijećena, apel je svima onima koji su tu ili negdje u blizini ili na terenu, da nas blagovremeno upozore ili ukažu da se neko novo pokrenulo”, rekao je Solak.

Istakao je kako će Federalna uprava civilne zaštite ovaj period upotrijebiti za edukaciju svojih uposlenika te provođenje nekih obuka koje nisu mogli u proteklom periodu realizairati zbog nekih poslova i obaveza koje su imali.

“Mi svakako ovaj period stagnacije nekih aktivnosti, prije svega, na deminiranju, jer u ovom periodu ne možemo raditi deminiranje, provest ćemo u edukacijama. Taj period ćemo zapravo iskoristiti za realizaciju određenih obuka i vježbi koje naše pripadnike dodatno osposobljava za neke vidove pomoći našem stanovništvu. Tako imamo da završimo edukacije voditelja potraga u zimskim i ekstremnim uslovima i dio obuke naših medicinskog osoblja da povećaju stepen obrazovanja, odnosno spremnosti da reaguju na date vanredne situacije”, naveo je u razgovoru za Anadoliju Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.