Odbačen zahtjev Sberbanke za preuzimanje Konzuma u Sarajevu

Vijesti 24. okt 201714:52 > 15:09
N1

Općinski sud u Sarajevu odbacio je prijedlog Sberbank d.d. Zagreb za ovrhu u članskom udjelu kompanija Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Vogošća i Boreas d.o.o. Kreševo.

Općinski sud u Sarajevu zaprimio je 27. juna ove godine prijedlog za izvršenje tražioca izvršenja Sberbank d.d. Zagreb protiv izvršenika Agrokor d.d. Zagreb, na osnovu vjerodostojne isprave – mjenice izdate u Zagrebu, radi naplate potraživanja na članskom udjelu u pravnom licu i to: Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Vogošća i Boreas d.o.o. Kreševo.

Sud je dana 4. jula 2017. godine donio rješenje kojim je prijedlog za izvršenje odbačen.

Nezadovoljan odlukom suda, tražilac izvršenja je dana 21.07.2017. godine uložio žalbu. Predmet je proslijeđen na postupanje po žalbi, te će konačnu odluku donijeti Kantonalni sud u Sarajevu, rečeno je za N1 u Općinskom sudu u Sarajevu.

Tražilac izvršenja Sberbank banka d.d. Ljubljana protiv izvršenika Agrokor d.d. Zagreb, dana 29. juna 2017. godine podnio je ovom sudu prijedlog za izvršenje, na osnovu vjerodostojne isprave – mjenice, radi naplate novčanog potraživanja na članskom udjelu u pravnom licu i to: Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis BiH d.o.o. Sarajevo, Vogošća i Boreas d.o.o. Kreševo.

Sud je 16. oktobra 2017. godine donio rješenje kojim je navedeni prijedlog odbačen kao nedozvoljen.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu za N1 su rekli da još uvijek nije došla žalba povodom ovog slučaja.

Podsjetimo, Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj Sberbanci odobrena zapljena dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu Jamnice, objavila je Jamnica, iz koje najavljuju da će podzeti pravne radne za osporavanje tih rješenja.

Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. oktobra dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice. U oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 miliona konvertibilnih maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.