Dodik o Srbima u HNK

Vijesti 24. okt 201716:21 > 17:10
Tanjug/ Filip Krainčanić

Entitetski predsjednik Milorad Dodik izjavio je da je neophodno da se riješi pitanje konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

“To treba da bude riješeno. RS treba, ukoliko se to pitanje brzo ne riješi, da koncipira svoj odnos prema drugima, tražeći da se to pitanje riješi ili da se obustavi bilo kakvo odlučivanje na nivou BiH, po bilo kojem pitanju”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Iako su još 2000. godine usvojene ustavne promjene prema kojima su tri naroda – Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni narodi na teritoriji cijele države, to nije slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Pokušaj da Srbi dobiju konstitutivnost u tom kantonu propala je dva puta u posljednje vrijeme zbog protivljenja HDZ BiH toj odluci.

Dodik je kazao da će ubrzo doći vrijeme kada će svi zakoni koje su nametnuli visoki predstvanici u BiH staviti u parlamentarnu proceduru i na taj način odlučiti o njima.

Prema njegovim riječima, nema trajno usvojenih zakona, već su podložni prilagođavanju vremena i potrebama. “Tako će biti i ovaj put”, rekao je on uoči promocije zbirke radova o temi “25 godina Narodne skupštine RS”.

Dodik je kazao da je ponosan što je bio poslanik prvog saziva Narodne skupštine RS i da je važno da postoji zbornik koji će trajno zabilježiti procese tog vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.