Dogovor Kitarović i Putina naljutio Zvizdića

Vijesti 24. okt 201717:26 > 17:51
Reuters/AFP

Hrvatska i Rusija dogovorile su da se Rafinerije nafte u Brodu u Bosni i Hercegovini priključi na plinsko-transportni sistem Republike Hrvatske. Da su Rusi saglasni sa tim planom potvrdio je i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić upozorio je komšije da se ne miješaju u suverenitet BIH, koja u cijeli dogovor između Rusa i Hrvata nije uključena.

Plin iz Hrvatske za Rafineriju nafte u Brodu opcija je prihvatljiva i političkom vrhu Republike Srpske. Ali i ruskim vlasnicima, kompaniji Zarubežnjeft.

“Dogovoreno je dok se ne izgradi plinovod, da do Rafinerije, samo za potrebe Rafinerije, da se to uradi, da bi se održala ekološka dozvola za rad Rafinerije. To je isključivi razlog. A u momentu kada se plinovod u RS postavi na trasi koju smo već planirali, naravno da će se to preusmjeriti na to, to je i dogovor sa ruskom stranom”, tvrdi Dodik.

Da li je Vlada RS zvanično potpisala Protokol o priključenju iz Hrvatske postojećim plinovodom, danas nema odgovora.

No, dogovori predsjednice Hrvatske sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim naljutili su predsjedavajućeg Savjeta ministara Denis Zvizdić.

“Korištenje ranijeg produkovoda je pokušaj izbjegavanja međunarodnog ugovora i izbjegavanja bh. institucija. Pozivam susjede da poštuju puni suverenitet BiH”, poručuje Zvizidić.

Iz Fedaracije BiH i BH Gasa ranije su neprihvatljivim ocijenili gasovod niskog pritiska iz Hrvatske ka BiH. Priželjkuju izgradnju transportnog gasovoda Brod-Zenica. Time bi bile povezane dvije susjedne zemalje, te omogućeno snabdijevanje i Rafinerije Brod, ali i potrošača u oba entietata.

Ali Dodik je isključiv, “ne” kraku ka Zenici.

“Nikakvog daljeg proširenja od Broda, kako se to očekuje prema Doboju neće se desiti i nema za to saglasnosti”, kaže entitetski predsjednik.

Za političare prvorazredno političko pitanje, za stanovnike dva Broda, s dvije strane Save, u dvije susjedne države, Rafinerija je isključivo životno pitanje.

Za jedne zbog zraka koji udišu, za druge zbog hljeba kojeg zarađuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.