Rješenje za dolazak zvaničnika iz Srbije u Vijećnicu?

Vijesti 24. okt 201718:16 > 19:22
N1

Veliku buru na društvenim mrežama izazvala je inicijativa koju je gradski vijećnik Miro Lazović uputio Gradskom vijeću Grada Sarajeva u vezi sa pločom koja je postavljena na Vijećnici. Lazović je kazao da bi politički najracionalnije bilo da na ploči piše, ne srpski zločinci, nego pripadnici Vojske RS-a.

Upravo bi se o ovoj inicijativi trebalo raspravljati sutra na sjednici Gradskog vijeća.

“Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite”.

Ove riječi ispisane su na spomen-ploči koja se nalazi na ulazu u sarajevsku Vijećnicu. Sa druge strane ulaza nalazi se istovjetna ploča na kojoj je tekst na engleskom jeziku. No, tekst ploče treba promijeniti, smatra vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajevo.

“Smatram da dio natpisa treba promijeniti na način da odgovara historijskim činjenicama, a one govore da su Vijećnicu 92. godine zapalili pripadnici Vojske u to vrijeme tzv. Republike Srpske i možda agresorske vojske Srbije. U tom kontekstu, inicijativa bi išla ka tome da se ona, ukoliko se usvoji, uputi ka relevantnim institucijama ,koji će u jednoj redovnoj proceduri izmijeniti taj tekst”, kaže Miro Lazović, gradski vijećnik (SDP BiH).

No za izmjenu teksta čini se nisu pojedini građani. Društvene mreže mjesto su gdje su izrazili svoj stav.

“Putin, Erdogan, Vucic, Izetbegovic, Miro Lazovic i hop skinuta ploca sa sarajevske Vijecnice #zivibilipavidjeli”, piše Tarik Kapetanović.‏

“Ukoliko se promijeni ploča na Vijećnici, srpski agresori su znači PREŠLI SKENDERIJU u maju 92’ samo ih mi nismo vidjeli!”, kaže jedan korisnik Facebooka, dok drugi dodaje:

“Što će smetati Srbiji tabla, na tabli piše srpski zločinci, a ne srpski narodi , a zločinci ionako nisu narodi, samo što pripadaju toj skupini naroda. Razumnom i normalnom sve jasno”.

No ono što nije jasno ni poznato tko je napisao tekst ploče. Tko je autor teksta na ploči nisu znali reći ni u u Upravi Gradske Vijećnice. Kako kažu, odluka je na gradskom vijeću, hoće li se on mijenjati ili ne, a gradsko vijeće odlučuje sutra.

“Moj je stav da postoji opravdan razlog da se to preispita, sam tekst te da se od ljudi koji su relevantni i koji mogu dati kvalitetnu informaciju donese stav, da li treba da se promijeni tekst i na koji način to napraviti”, ocjenjuje Velija Katica, gradski vijećnik SDA.

Ovo je bio jedan od načina, odnosno prekrivanje ploče, kada su u nju trebali kročiti pojedini dužnosnici Srbije. Prisjetimo se i da sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upravo zbog onoga što piše na ulazu u Vijećnicu u nju nije htio kročiti 2014. godine i prisustvovati godišnjici obilježavanja Prvog svjetskog rata.

“Da sam bio pozvan, moguće je da ne bih otišao zbog table na kojoj se govori o srpskoj agresiji te ne bih mogao stajati tamo i ponižavati svoj narod. Ne mogu da stojim pored table gde se govori o srpskom fašističkom agresoru”, govorio je ranije Vučić.

Da bi se upravo izbjegle ovakve situacije, neophodna je izmjena teksta ploče, zaključuje Miro Lazović:

“Smatramo da je došlo vrijeme da se stvaraju odnosi u regionu na jedan prihvatljiv način koji će sva sporna pitanja ostavljati za sebe, a da ćemo tragati za onim rješenjima koji nas mogu približavati, a ne udaljavati jedne od drugih”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.