Telemachova donacija Kantonalnoj bolnici u Zenici

N1

Fondacija Telemach donirala je ultrazvučni aparat sa tri sonde odjelu onkologije i radiologije Kantonalne bolnice u Zenici. Ovaj uređaj će pacijentima s područja Zeničko-dobojskog kantona u budućnosti omogućiti kvalitetnije liječenje, ali i preventivnu zaštitu stanovništva u vidu ranog otkrivanja zloćudnih oboljenja.

Zumreta Tufegdžić je bivša pacijentica onkolološkog odjeljenja Kantonalne bolinice u Zenici. Sada na ovo odjeljenje dolazi na kontrole, a danas je tu kako bi prisustvovala uručenju novog ultrazvučnog aparata ovom odjeljenju. Karcinom je, kaže, doživjela kao stanje a ne bolest, i na taj način ga uspjela pobijediti.

“Tretirana sam i sa radioterapijom i sa kemoterapijom. I hirurški mi je odstranjen taj dio na kojem je postojao karcinom. Bilo je uspona i padova, ali uz pomoć ovih stvarno divnih ljudi, imala sam maksimalnu podršku. Ovaj aparat je tu trebao još od prije. Ovaj aparat će baš dobro doći, a posebno ležećim pacijentima”, smatra Zumreta Tufegdžić.

Novi uređaj značiće veliko poboljšanje usluge, u vidu brze dijagnostike u krevetu pacijenta – kažu ljekari onkološkog odjeljenja.

“Mi ćemo zapravo ovim UV aparatom omogućiti našim pacijentima, a posebno ležećim pacijentima, da za što kraće vrijeme u kontinuitetu kontroliramo i evoluiramo efekat naše kemoterapije. Jer, priznaćete, to je veoma agresivna terapija i treba vamo odluka za svaki sljedeći ciklus. Ako ovim aparatom dokažemo da imamo odgovora, to je na neki način dokaz zašto nam je ovaj aparat dobro došao”, dodaje Prim.dr. Ibrahim Šišić, onkolog.

“Trenutno smo u mjesecu prevencije od malignih bolesti i raka dojke. Evo, igrom slučaja, i ova donacija simbolično prikazuje naš doprinos. Nadamo se podizanju svijesti o važnosti kontrola, praćenja, pravovremenih pregleda i nadamo se da će ovaj ultrazvučni uređaj pomoći pacijentima Zeničko-dobojskog kantona”, poručuje Hajdi Mostić, predsjednica upravnog odbora Fondacije Telemach.

Vrijednost doniranog uređaja je 35.000 KM, a prema riječima ljekara sa odjela onkologije, on će u mnogome unaprijediti preventivnu zaštitu stanovništva, u vidu ranog otkrivanja zloćudnih oboljenja – što je veoma bitno za uspješno liječenje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.