Dobili obećanja i sa osmjehom se vratili kućama

Vijesti 24. okt 201718:50 > 19:15
N1

Bivši radnici Vitezita nakon dvodnevnog pješačenja prema Sarajevu, danas su razgovarali sa resornim ministrom, od kojeg su dobili uvjeravanja da će njihov radno-pravni status biti tema već naredne sjednice Federalne vlade. Do tada muka i neimaština ostaju, kao i nada da dvodnevni marš po kiši i hladnoći neće biti uzalud.

Sa osmjehom na licu radnici Vitezita otišli su kući uz obećanje da će se njihov radno-pravni status riješiti što prije. 78 kilometara su prepješačili kako bi tražili svoja prava, promrzli, pokisli, izmoren kažu ipak odlaze zadovoljni.

“Zadovoljni smo, vraćamo se kući, dobili smo čvrsto obećanje da će se riješiti za dvije sedmice. Moraju doći neki korigovani spiskovi u pitanju su neka dva radnika koji se vode da su radnici, vjerovatno je neko ustanovio da nisu radnici pa je tu došlo do neke proceduralne greške. Mora se ponovo ići na poreznu upravu pa će oni to riješiti”, kaže Safet Sivro.

OFF: Negativno mišljenje porezne uprave FBiH dobio je resorni ministar Nermin Džidić koji je tražio od direktora Vitezita da se spisak koriguje. Kaže kako sredstva za rješavanje radno-pravnog statusa radnika Vitezita nisu sporna ali da mora raditi po zakonu.

“Određene radnike nemamo uopšte na evidenciji porezne uprave, to mora biti neki razlog, zatim imamo određene radnike koji se nalaze u poreznoj evidenciji u drugim firmama. Nije uopšte na Vitezitu nego na Vitez kartonu i taj problem mi moramo riješiti i znamo koje odluke smo donijeli. Znamo gdje ćemo ta sredstva utrošiti i znamo u koje namjene. Uopšte nije sporno ali ih ne smijemo trošiti u nešto što nije dozvoljeno”, ističe Džindić.

Radnici Vitezita pješačili su dva dana kako bi došli ispred Vlade Federacije BiH. Kažu kako nisu imali izbora jer ionako teško žive.

Više detalja ima Nerma Turić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.