Naručena pitanja, dječija lizala i nepostojanje većine

Vijesti 24. okt 201719:13 > 19:28
N1

Posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj su poslanici i delegati postavljali pitanja članovima Savjeta ministara BiH, koji su odmah odgovarali na ta pitanja, održana je danas u Sarajevu.

”Da li mehanizam koordinacije u BiH funkcioniše i da li je zaživio u praksi? Da li su konstituisana rada tijela koja su njime predviđena i da li su usvojeni poslovnici i pravilnici po kojima bi ta tijela trebala da rade?”, pita Dragutin Rodić, delegat u Dom naroda PSBiH (DNS).

“Dokaz tome je i da je više od hiljadu službenika imenovano u svoje rade grupe, da je održano više od 160 sastanaka, da je prije toga hiljadu službenika prošlo obuke i edukacije, na koji način postupiti u pripremi odgovora koji bi na najefikasniji i najsažetiji način mogli prikazati realno stanje u BiH”, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Među poslanicima i delegatima, danas u fokusu evropski put. Na pitanje poslanika Nikole Špirića dokle se došlo sa realizacijom Akcionog plana za Reformsku agendu, prvi čovjek Savjeta ministara odgovara – BiH je na svim nivoima vlasti ispunila dvije trećine Reformske agende. Špirić poručuje da je sve to uzaludno kad nema unutrašnjeg dogovora u BiH.

”Imam osjećaj da su ga predstavnici institucija i viđeniji političari shvatili kao dijete lizalo. Lizali, lizali i došli do štapića. Sad dalje ne mogu. Pitanje je čekamo li novo lizalo ili će doći do dogovora unutar BiH”, poručuje Nikola Špirić, poslanik SNSD u PD PSBiH.

Neki su pitanja postavljali i drugima i sebi. Neki nisu nikako.

“Nisam ga postavio jer ne vidim neki veliki smisao ove sjednice. Oni kao nešto pitaju, ovi kao nešto odgovaraju. Pola je tu naručenih pitanja, da pojedini članovi Savjeta ministara veličaju svoj lik i djelo kada im odgovara, a ja volim konkretne stvari”, tvrdi Mario Karamatić, delegat u Dom naroda PSBiH (HSS).

Više u prilogu Ivane Crnogorac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.