Izetbegović: Erdogan predvodnik borbe za ispravan islam

Vijesti 24. okt 201720:47 > 20:57
Anadolija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je tokom posjete Šanliurfi u Turskoj, gdje se sastao s guvernerom Abdullahom Erinom, istakao da je Šanliurfa zbog svoje prošlosti i znamenitosti, kako je kazao, jedno od onih posebnih mjesta u svijetu koje vrijedi posjetiti.

“Ovo je jedno od onih posebnih mjesta na svijetu koje vrijedi posjetiti, mjesto velikih Božijih poslanika i našeg praoca, Božijeg poslanika Ibrahima. Došao sam da obiđem ta sveta mjesta”, kazao je Izetbegović.

Istakao je da BiH i Turska imaju, kako je kazao, snažne bratske i prijateljske odnose, te pohvalio odnos turskih vlasti i građana prema izbjeglicama iz Sirije.

“Danas zastavu borbe za ispravan islam i za pravi odnos prema islamu nosi Turska i njen predsjednik Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) onako kako ju je rahmetli Alija (Alija Izetbegović) na ispravan način nosio – prave afirmacije te miru sklone vjere. Dio te borbe je i vaš odnos prema izbjeglicama. Dok ih diljem svijeta dočekuju sa bodljikavim žicama i uvredama, vi ih ovdje dočekujete kao braću. Mi vam čestitamo na tome i ponosni smo na vas”, rekao je Izetbegović.

Guverner Erin je izrazio zahvalnost Izetbegoviću što je upriličio posjetu ovom turskom gradu.

Član Predsjedništva BiH je nakon toga posjetio i gradonačelnika Šanliurfe Nihata Ciftcija.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je jučer prisustvovao i programu obilježavanja 14. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, koji je održan u Kongresnom centru Bestepe, u Ankari, gdje je premijerno predstavljena i serija nedavno snimana o životu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.