Stoltenberg se zahvalio Čoviću zbog učešća BiH u Afganistanu

Vijesti 24. okt 201721:34 > 21:37
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s glavnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Zahvalio je glavnom sekretaru NATO-a za sastanak kojeg smatra izvrsnom prilikom da ga informira o napretku Bosne i Hercegovine u oblasti euroatlantskih integracija.

Upoznao je glavnog sekretara sa značajnim inicijativama koje je Predsjedništvo BiH poduzelo u proteklom periodu, čime je zatražilo od svih nadležnih institucija Bosne i Hercegovine da hitno provedu sve potrebne aktivnosti za ispunjavanje uvjeta iz Talina. Istaknuo je da bi aktivacija MAP-a do kraja godine bila izuzetno pozitivan signal za cijelu regiju.

Čović je također kazao da je Bosna i Hercegovina pripravna na daljnju saradnju s NATO savezom kontinuiranim učešćem i pružanjem podrške u mirovnim operacijama te iskazao spremnost za eventualno proširenje saradnje u ovoj oblasti.

Stoltenberg je zahvalio Bosni i Hercegovini za njenu predanost međunarodnoj sigurnosti, uključujući i njene doprinose mirovnim misijama NATO-a u Afganistanu.

Pohvalio je napore BiH kada je riječ o aktiviranju MAP-a te iskazao podršku ispunjenju talinskih uvjeta. Istaknuo je također kako je neophodno raditi na reformama odbrane i implementaciji usvojenog dokumenta „Pregled odbrane“ kako bi BiH ostala vrlo vrijedan partner NATO-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.