Penzioneri: Ne podržavajte nas danas, gdje ste bili do sada?

Vijesti 25. okt 201709:09 > 09:41
N1

Gost Novog dana bio je Redžo Mehić iz Saveza udruženja penzionera Federacije BiH s kojim smo razgovarali o današnjim protestima penzionera u Sarajevu.

Penzioneri će danas tražiti bolju zdravstvenu i socijalnu zaštitu i veće penzije. Također, protest se organizuje i zbog nedonošenja zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Očekuje se do 15.000 penzionera danas u Sarajevu, a o tome da li je to realan broj, Mehić je kazao: “Tri posto penzionera su naše procjene i to bi bilo oko 12.000 do 15.000 njih, no s obzirom na udaljenost penzionera, vrijeme, njihovo fizičko stanje, očekujemo od 10.000 do 12.000. Ne očekujemo mnogo njih iz Sarajeva“.

Inače je u društvu zavladala apatija i izreka ‘šta ja mogu’, tako da je to prisutno i kod penzionera. Svi isto razmišljaju, što mislim da nije dobro. Svi mi možemo, pojedinci ne mogu ništa“, dodao je.

Ne mogu da govorim o razlozima nedolaska većeg broja njih jer ne mogu da uđem u dušu tih ljudi, ali možda je neko zadovoiljan, možda neko ima dobru penziju, možda je neko kupljen, ne bih mogao da govorim, ali ima više faktora“, naveo je Mehić za N1.

Govorio je i o tome zašto su čekali do danas da se okupe i protestuju te istakao: “2013. godine smo došli do toga da tadašnja vlada, vlada sa Nikšićem, odobri usklađivanje penzija sa rastom troškova života. Sa novom vladom smo u aprilu otpočeli pregovore poslije naše skupštine i tada smo dobili čvrsto obećanje i sporazum od 4. septembra 2015. gdje nam je rečeno da sačekamo jer nemaju sredstava, ali da možemo sa njima raditi zajedno na zakonu i tako su nas zavlačili praktično tri godine“.

Naveo je i kako su u Zakonu učestvovali i da su uvažena većina njihovih sugestija i da je Zakon u suštini definisao mnogo stvari na dobar način, kao i da je pravedan.

Na pitanje kako živi jedan penzioner s prosječnom penzijom je odgovorio: “63 posto prima penziju do 320 maraka, a penzioneri su najbolje platiše komunalnih usluga. Dok kupimo lijekove, platimo komunalne usluge, ostane nam 3 do 5 maraka na dan. Ako nema nekoga od članova obitelji da mu pomognu, ne bi mogao penzioner da preživi. Osim visine penzije, zdravstvena zaštita opterećuje penzionere, jer većina odluči da kupi lijek prije nego neku životnu namirnicu, a onda dolazi do druge stvari a to je da lošija ishrana pogoršava njegovo stanje. Zato mi tražimo da se esencijalna lista lijekova digne na razinu Federacije i da knjižica važi i u privatnim i javnim ustanovama“.

Rekao nam je i kako je on danas vođa protesta, te istakao: “To je veoma nezahvalna i odgovorna uloga i prvo želim da se izvinim građanima Sarajeva što ćemo ometati život i rad na tih nekoliko sati. Također naglašavam da mi nismo ničiji jer da smo nečiji, ne bismo izašli na proteste. Mi smo izašli jer je došla voda do grla. Nemojte da nas nas niko podržava – gdje ste bili do sada? Podržavajte nas od sutra kad bude trebalo rješavati probleme. Mi nismo ničiji i nismo politički obojeni“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.