Uživo na N1: Završeni protesti, penzioneri se razilaze

Vijesti 25. okt 201710:21 > 12:52
N1

Protesti penzionera u Sarajevu počeli su nešto ranije nego je to bilo najavljeno. Stotine njih već je stiglo ispred zgrade Vlade Federacije BiH, te su porukama na transparentima poručili šta misle o trenutnom stanju u kojem se nalaze.

12:50 – Okupljeni penzioneri se razilaze, a njihovi predstavnici su još na pregovorima u zgradi Vlade FBiH.

12:06 – Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa i predsjednik Skupštine Saveza Omer Omerefendić ušli su na pregovore u zgradu Vlade Federacije BiH ispred koje su se danas penzioneri okupili na mirnim protestima.

Omerefendić je novinarima kazao da će se sastati s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.

11:58 – Penzioneri očekuju da im se neko od članova Vlade FBiH obrati.

11:40 – Članovi sarajevske Hitne pomoći imaju pune ruke posla. Tokom protesta zabilježeno je nekoliko intervencija. 

N1

11:34 – “Živim gore nego u ratu, kćerka mi ne može dobiti posao, nije članica SDA. Ja se nisam borio za SDA, borio sam se za suverenu državu, da bi bio čovjek, a ne živio kao hajvan”, poruka je penzionera.

11:28  -“Mala penzija, ja imam bolest onu što ne valja. Dok su ovi na vlasti ništa se neće promijeniti”, poruka je jednog penzionera.

N1

11:25 – “Šta trebamo dozvoliti, da moramo da prosimo, zar to nije ponižavajuće. Došli smo do ruba, djeca su spala da mi njih hranimo. Sad kad trebam miran život dostojanstven čovjeka, ja ga nemam”, dodala je  druga penzionerka iz Sarajeva.

N1

11:20 – “Nama je došlo do grla”, kazala je jedna penzionerka. “Šta je pet posto povećanje penzija? Ništa”, dodala je ona.

11:16 – “Ja i žena isto prosjaci, patimo se”, kazao je jedan od penzionera i Kaknja. “Promijenti ovu vlast, da je minimalna penzija 450 maraka”, kazao je on.

11:00 – Tokom govora jednog od predstavnika penzionera čuli su se zvižduci prisutnih. Kako javlja reporter N1, na protestima se nalazi nekoliko hiljada penzionera.

https://twitter.com/EmirAletic/status/923115770619547648

“Stani silo i nepravdo”, “Tražimo izlaz iz siromašne države”, “Tražimo usvajanje odluke o vojnoj i državnoj imovini”, “Sramota za pet godina samo su pet posto povećane penzije”, “Posmrtne pomoći ugraditi u novi Zakon PIO”, “Nekom more i vikendice, a nekom narodne kuhinje” samo su neke od poruka koje se mogu pročitati na transparentima. 

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Penzioneri još uvijek pristižu iz mnogih bh. gradova, a prema najavama iz udruženja bit će ih oko 15.000.

Penzioneri su već spremili zahtjeve koje će danas ponijeti pred zdanje Vlade, ali koje će biti uručeno i parlamentarcima na federalnom nivou.

https://twitter.com/EjprilOneil/status/923106673878798338

Od Vlade traže formiranje Fonda, da zakon, koji neće biti štetan za većinu penzinerske populacije, što prije bude poslan u Parlament. U taj zakon trebalo bi da budu ugrađeni penzionerski zahtjevi, te povećanje penzija za 10 posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

Od Parlamenta traže da zakon o PIO bude usvojen, da bude organiziran Federalni zavod PIO i da udruženja penzionera budu oslobođena plaćanja poreza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.