Bosić predložio trasu puta Sarajevo-Beograd: Burne reakcije

Vijesti 25. okt 201711:57 > 12:00
N1

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mladen Bosić predložio je da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i Deklaracija o utvrđivanju kriterija za određivanje buduće trase autoputa Beograd-Sarajevo.

“Deklaracija je politički neutralna”, obrazložio je Bosić, i skreće pažnju da se kod određivanja trase za autoputeve koje će platiti građani, kroz akcize, kredite ili bilo koja druga zaduženja, poštuje volja i interes građana u oba bh entiteta.

Bosić kaže da je taj interes da trasa autoputa bude Beograd-Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo, i dodaje da ova trasa nije usmjerena protiv neke druge, već da je riječ o najboljem povrzivanju regija i ljudi.

Ovaj prijedlog izazvao je oštre reakcije poslanika SNSD-a. Tako je Staša Košarac rekao da Predstavnički dom nije kompetentan za donošenje ovakvih deklaracija, da nisu konsultovane nadležne entitetske institucije i zatražio je od Bosića da povuče ovaj prijedlog.

I njegova stranačka koleginica Dušanka Majkić reagovala je na ovaj prijedlog, optužujući Bosića da preuzima ulogu Vlade Republike Srpske, a da pri tom ne štiti interese srpskog naroda u BiH, zbog čega je, kako je rekla, i dobio mandat.

Ovom prijedlogu usprotivio se i poslanik Predrag Kožul, rekavši da nije vrijeme da se u Parlamentu na ovakav način raspravlja o ovom pitanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.