Selimić o štrajku: Bit ćemo poniženi heroji u bijelom…

Vijesti 25. okt 201714:14 > 14:26
N1

Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS, na press-konferenciji je kazao da aktuelni štrajk nije štrajk, s ozirom na to koliko je lista pacijenata koji se tretiraju proširena. "Primamo sve. Maltene, mi nismo u štrajku", izjavio je i pozvao vlasti na poštivanje zakona države.

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo nalaze se u štrajku od 13. oktobra i usluge u domovima zdravlja mogu ostvariti urgentni slučajevi i pacijenti koji su ranije zakazali svoje preglede.

Osnovni zahtjev za obustavu štrajka je da satnica zaposlenih u zdravstvu bude 2,65 KM, iako je njihv prvobitni zahtjev bio 2,75 KM. Kantonalna Vlada im je ponudila da satnica bude 2,57 KM, što su u Sindikatu zdravstvenih radnika kantona sarajevo odbili.

“Ako vi usklađujete, od 1995. godine do danas, ako morate po zakonu koji ste donijeli usklađivati satnicu sa porastom cijena života – mi tražimo da se to počne primjenjivati”, kazao je. Selimić. 

“Mi se praktično borimo da se vrati novac koji se ispumpa i otme iz Kantona Sarajevo, i ode na federalni nivo. To je više od 200 miliona KM. I mi praćamo doprinose, i to završi u nekih 10 kantona”, kazao je.

“Moja neto plata je 1.500 KM, odbije mi se 12.5 posto, za 34 godine – gdje su otišle moje pare? To potenciramo, i nastavit ćemo se boriti. Ako ne mi – onda neki mlađi”, izjavio je.

Selimić se zahvalio i na medijskoj podršci, kazavši da je “cilj narodu reći gdje idu njihove pare”.

Podsjetio je na elektronske kartice, i pitao šta se desilo s njima?

“U Lokmićevo doba su krenule da se prave te kartice. Napravljeno je 20.000, pa grb nije valjao. Od grba, do dana današnjeg da li je ijedna napravljena? Ja je nemam, i dalje imam staru knjižicu koju ovjeravam”, kazao je Selimić.

On je ocijenio da je vlast napravila i propisala “previše nelogičnih stvari”, pa su morali reći “dosta”.

“Otišao je Novalić u MMF, pa su mu napisali Zakon o radu. Koji nam je omogućio grantski kolektivni ugovor na nivou KS”, izjavio je, uz poziv na kompromis.

“Štrajk je napravljen onako kako je napravljen: Samo hitni slučajevi. Sada idu djeca, idu hroničari, idu ovi, idu oni. Obezvrijedili ste štrajk, pričamo o štrajku – a normalno radite”, kazao je Selimić.

Pohvalio je pacijente, i njihovo strpljenje rekavši da su “anđeli”.

“Mi ne uživamo kada vratimo pacijenta. Odvratno je to, ali se to radi s puno adrenalina. Pacijenti su anđeli, pa opao je promet u apotekama u Sarajevu. Pacijenti nas razumiju, i shvatili su gdje želimo da vratimo zdravstveni novac”, kazao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS uz dodatak:

“Ako mi izborimo ovo, i vratimo 220 miliona u tokove zdravstva KS, to je onda pobjeda. Svi iz tog Sindikata će uzeti 2.65, niko neće reći neću. Inat ne vodi nigdje”, pa je pozvao sve nadležne da se ovaj slučaj privede kraju, štrajk okonča da ne bi “mrcvarili ni sebe ni pacijente”.

Na pitanje novinara – da li postoji mogućnost štrajka na ulicama, zajedno sa pacijentima – Selimić je izjavio:

“Krenuli su uposlenici, radikalizacija, izlazak na ulicu, pacijenti i mi. Glavni odbor se nije složio, jer ne znate u masi koga će da vam podmetnu. Šta će zapaliti, ako treba odustat ćemo od štrajka, bit ćemo poniženi heroji u bijelom, samo nemoj paljenja. Podmetnut će nam oni tri narkomana i eto belaja”, kazao je na koncu obraćanja Selimić.

U 14:30 minuta predstavnici Sindikata sastat će se sa Elmedinom Konakovićem, premijerom KS i Zilhom Ademaj – te pokušati riješiti kompletnu situaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.