Ustavni sud BiH donio odluku u slučaju Gorana Salihovića

Vijesti 25. okt 201715:51 > 15:53
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je donio odluku u slučaju razriješenog glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića nakon što je ovoj instituciji podnesena apelacija zbog, kako je sam Salihović ranije pojasnio, niza propusta koje je počinila Prvostepena komisija.

Salihović se u apelaciji Ustavnom sudu BiH žalio da disciplinski postupak protiv njega traje nerazumno dugo i da je sve to vrijeme on pod privremenom mjerom suspenzije sa dužnosti koju je obavljao. Smatrao je da je taj postupak trebao završiti mnogo ranije, rečeno je za N1 u Ustavnom sudu BiH.

Uzimajući u obzir sve karakteristike tod postupka, značaj za apelanta i preduzimanje radnji u tom postupku, Ustavni sud je zaključio da je on trajao zaista nerazumno dugo. U tom dijelu je usvojena apelacija, naveli su za N1.

Kako nam je potvrđeno, odbačena je u pogledu odluke Prvostepene disciplinske komisije od 27. jula 2017. s obzirom na to da je preuranjena jer to nije bila konačna odluka.

Naime, pred današnju odluku Ustavnog suda BiH Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom je potvrđena odluka Prvostepene disciplinske komisije od 20. 07. 2017. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.