Penzioneri očekuju da Parlament FBiH usvoji njihove zahtjeve

Vijesti 25. okt 201717:24 > 17:32
N1

U Sarajevu su danas održani mirni prosvjedi umirovljenika koji su okončani pregovorima sa Vladom Federacije, nakon čega su se prosvjednici razišli. Vlada je umirovljenicima obećala usvajanje novog zakona o mirovinama te njihovo uvećanje za 10 posto.

Gosti emisije Dan uživo na N1 televiziji bili su Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza umirovljrenika FBiH i Zijad Krnjić, Zavod PIO/MIO FBiH.

Zadovoljni smo što je Vlada FBiH usvojila jučer. U taj zakon utkani su svi naši zahtjevi i zadovoljni smo s tim što je Vlada uradila. Pitanje je sada da se provede što prije u Parlamentu FBiH i time bi bili izmireni zahtjevi penzionera, odnosno prihvaćeni koje smo mi u Savezu kazali“, rekao je Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza umirovljrenika FBiH.

Na pitanje postoji li rok do kada bi zakon trebao biti izglasan, Omerefendić je odgovorio:

Vlada je svoje završila. Sada će po hitnom postupku poslati u parlamentarnu proceduru, a pretpostavka je da bi mogao bi usvojen idućeg mjeseca.”

On je kazao da će penzioneri do 31.8.1998. godine dobiti uvećanje penzija za 10 posto, a od 1998. do 2008. za 5 posto.

Zijad Krnjić iz Zavoda za PIO/MIO FBiH za N1 je kazao da nisu iznenađeni dogovorom u Vladi.

Zakon je ključna stvar i on sadrži sve što treba ostvariti i što su penzioneri tražili. Ključno je da zakon što prije bude usvojen i da primjena počne 1.1.2018. godine“, kazao je gost Dana uživo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.