Ante Ramljak se zanimao za uvođenje povjerenika Vlade FBiH

Vijesti 25. okt 201718:52 > 19:34
N1

Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak sastao se danas sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Nakon sastanka, Ramljak se nije obraćao novinarima, no Novalić je saopštio da se Ramljak zanimao za nedavno usvojenu Uredbu Vlade Federacije o uvođenju nadzora u najvećim kompanijama.

Službeno vozilo u kojem je bio Ante Ramljak zaustavljeno kod sigurnosnih ograda ispred zgrade Vlade Federacije, pa je povjerenik za Agrokor na sastanak kod Novalića morao na sporedni ulaz. Ramljak se nakon sastanka nije oglašavao, ali je umjesto njega sve pojasnio federalni premijer.

Gospodin Ramljak je tražio sastanak da mu pojasnimo ciljeve Uredbe, ovlasti namještenika, i oni su se zanimali za tehniku. Mi smo ih upoznali o svemu tome“, rekao je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Riječ je o tek usvojenoj Uredbi o postupku vanrednog nadzora u kompanijama od sistemskog značaja za Federaciju BiH, po uzoru na Lex Agrokoru Hrvatskoj. Uredbom je obuhvaćeno pet kompanija sa područja Federacije BiH, a ona se odnosi na kompanije sa više od hiljadu zaposlenih i više od 500 miliona KM prihoda.

Radi se o Elektroprivredi, BH Telecomu, Bingu, Konzumu i ArcelorMittalu.

Premda premijer Novalić tvrdi da je sa Antom Ramljakom samo o tehničkim detaljima, dolazak povjerenika hrvatske vlade za Agrokor u Sarajevo događa se nakon odluke Suda u Kiseljaku, kojom se odobrava ovrha nad dionicama Sarajevskog Kiseljaka Sberbanci. Međutim, premijera Novalića to mnogo ne zabrinjava.

Što se tiče Vlade FBiH, nama nije toliko značajno što je sud donio odluku kada je riječ o dionicama. Dionice su vlasnička kategorija izvan pravnog subjekta, tako da pravni subjekt nesmetano radi. Nama bi bilo mnogo opasnije da je riječ o mjenicama“, kazao je Novalić.

Prema riječima Novalića, za Ramljaka i njegov tim odluka Suda u Kiseljaku nije u skladu sa Zakonom o stečaju, zbog čega su uputili Žalbu. Da je riječ tek o prvostepenoj odluci kaže i državni ministar Mirko Šarović, sa kojim se Ramljak ovaj put nije sastao.

Nije pitanje preuzimanja akcija Sarajevskog Kiseljaka, nego nešto drugo. Riječ je o prvostepenoj presudi, vidjećemo da li će to bitiizolovan slučaj. Vidjećemo da li će ta odluka biti potvrđena“, izjavio je Šarović.

Podsjetimo, Sud u Kiseljaku odobrio je Sberbanci ovrhu nad dionicama Sarajevskog Kiseljaka, kojima je Jamnica jamčila prilikom uzimanja kredita kod te banke. Nedavno je Opštinski sud u Sarajevu odbacio zahtjeve zagrebačke i ljubljanske Sberbanke za pokretanjem ovršnog postupka, protiv Agrokora, nad udjelima u kompanijama Konzum Sarajevo, Ambalažni servis Vogošća i Boreas Kreševo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.