Nakon Libije, Turska nastavlja izgradnju Rijaseta IZ BiH

Vijesti 25. okt 201719:02 > 19:38
N1

U naredne tri godine bit će izgrađena Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice BIH. Kao glavni donator navodi se Republika Turska, koja će izdvojiti sva potrebna sredstva da se izgradnja ovog objekta nastavi gdje je stala prije 10 godina.

Islamska zajednica u BiH ostaje pri odluci da sjedište reisu-l-uleme i centralnih organa Islamske zajednice bude na Kovačima, ali zgrada koja je u izgradnji neće imati rezidencijalni, već administrativni karakter. Kao novi donator pojavljuje se država Turska, koja će izdvojiti sva potrebna sredstva da se izgradnja ovog objekta nastavi gdje je stala prije 10 godina.

Željeli smo i tada, kao što želimo i sad, da sa jednog mjesta usmjeravamo mnogobrojne aktivnosti naših muslimana u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, a kojima oni žele iskazati svoju privrženost našoj zajednici i dini-islamu. Željeli smo unaprijediti naš rad, jače puhnuti u leđa našim aktivistima i volonterima i glasnije svjedočiti naše postojanje“, rekao je reis Kavazović.

Izgradnja upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH počela je davne 2008.godine. Tada je stavljen prvi kamen temeljac. Godinu dana kasnije, počinje izgradnja, ali nestaje novaca.

Adnan Erten direktor Vakufske direkcije Turske: “Svjesni smo svoje dužnosti da vršimo restauraciju i obnovu svih onih objekata koji su ostali iza Osmanskog Carstva i naša je obaveza da sve te objekte koje smo preuzeli u različitim stanjima obnovimo i dovedemo ih u stanje koje im i priliči.”

U objekat je do sada uloženo blizu 2,5 miliona KM, a za završetak radova potrebno je još najmanje 10 miliona KM. Najveći donor bio je Moamer Gaddafi, odnosno država Libija. Gaddafi je obećao 5 miliona eura, a cijeli kompleks je trebao nositi njegovo ime. No, nakon njegove smrti radovi su u potpunosti obustavljeni.

Ovaj vakuf će nositi Upravna zgrada rijaseta IZ BIH. Mi neželimo da spominjemo imena i kalkulišemo u tom pogledu.Ima i naših ljudi koji su davali, ali sada možemo reći da je najzaslužniji za ovo Turski narod“, izjavio je Senad Zajimović direktor vakufske direkcije IZ BiH.

Nakon potpisivanja sporazuma, unutar BiH bit će raspisan tender na kojem se će odrediti ko će biti izvođač radova, te sredinom iduće godine planiran je nastavak gradnje. Rok završetka nije precizno definisan, kako kažu iz direkcije optimalan rok bio bi tri godine kada bi svi radovi na Upravnoj zgradi Rijaseta IZ BIH trebali biti gotovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.