Dr. Nakaš za N1: Nigdje nema da pacijenti štrajkuju

Vijesti 26. okt 201708:53 > 08:55
N1

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOB-a BiH, dr. Bakir Nakaš bio je gost rubrike PRESS u Novom danu gdje je između ostalog govorio o protestima dijaliznih pacijenata koji žele usvajanje EU transplantacije.

“Nema nigdje da pacijenti štrajkuju”, kazao je u uvodu.

“Kategorija pacijenata koja je najugroženija, prvi put artikulisano nastupaju prema političkoj zajednici koja im kreira ambijent. Bio je protest onkoloških pacijenata, hemodijaliznih pacijenata – on ugrožavaju svoj život”, izjavio je Nakaš.

“Definitivno da sistem zdravstvene zaštite sa 13 ministarstava, 13 fondova i institucija je afunkcionalan. Oni koji vode računa o zdravstvu moraju shvatiti da zdravstvo mora biti na nivou države. U današnje vrijeme, političari odlučuju o zdravstvenoj zaštiti, koji će kadrovi pružati usluge, i ucjenjuju pacijente i zdravstvene radnike”, izjavio je Nakaš za N1.

On tvrdi da kada bi se pacijenti pitali – zdravstvo bi bilo drugačije.

“Političarima pripada zdravstvo, dok oni odlučuju koliki će biti kapacitete – prava pacijenata su na tanjuru ponuđena. Dotle će ovako biti”.

“Čini mi se da jedino Vlade ne štrajkuju. Predlažem da se ujedine, naprave zajednički štrajk, i da kažu – ovo ne možemo da radimo, dajte nam nekog drugog”, izjavio je Nakaš za N1 tokom razgovora sa Minelom Jašar Opardijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.