Dubioza: Jedni gledaju da se uhljebe drugi da razgule iz BiH

Vijesti 26. okt 201712:17 > 12:48
N1

"Djeca vide o čemu se radi, neće da se peglaju i traže drugu varijantu. Ne možemo ih ni kriviti", kazao je Brano Jakubović iz Dubioze kolektiv u Pressingu na N1 o društvenom angažmanu mladih koji je najčešće sveden na aktivizam na društvenim mrežama.

Penzioneri su današnjim okupljanjem u Sarajevu pokazali mladima kako se bori za svoja prava. Zašto je vrhunac društvenog angažmana mladih napisati komentar na Facebooku ili Twitteru? 

“Mladi iz te i te stranke… To su hiljade ljudi. Mladi su puno praktičniji. Oni koji su skontali kako se mogu uhljebiti već rade za sistem, a drugi kontaju kako da razgule i nemaju pravi razlog da izađu na ulice. Mladi nisu imali od koga naučiti da imaju pravo na proteste, da izađu na ulice. Imam teoriju da kada bi čovjek uzeo iz Rio de Janeira čitav karneval i doveo ga u Sarajevo, svi ljudi bi sjedili, pili kafu i govorili “vidi onog crnca, vidi onog s perikom” i niko ne bi ustao da im se pridruži”, kazao je Jakubović i dodao:

Djeca vide o čemu se radi, neće da se peglaju i traže drugu varijantu. Ne možemo ih ni kriviti. Šta trebaju? Da čekaju da ih riđobrki ostavi u amanet Turskoj ili da ih gorila iz Laktaša proda s poljem nafte i dvije benzinske pumpe Rusima?”.

Vedran Mujagić je naglasio da se postavlja pitanje svrsishodnosti bilo kakvih protesta u BiH. Koga dovesti na vlast umjesto onih koji vladaju trenutno?

Osjećati se bolje iz dana u dan tako što će napisati nešto na društvenoj mreži. Nisu živjeli mladi u boljem sistemu, da bi imali ideju i inicijativu da nešto uradi. Zbog čega da izađu? Da skinu s vlasti nekoga i da dovedu – koga? Opozicija je impotentna i ne uspijeva artikulisati ono što mladi žele. Vidljive i opipljive alternative nema’‘, dodao je Vedran Mujagić u Pressingu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.