Čović se susreo sa predsjednicom Estonije

Vijesti 26. okt 201712:42 > 12:46
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji boravi posjeti Republici Estoniji, susreo se sa predsjednicom te zemlje Kersti Kaljulaid.

Tema sastanka bile su euroatlantske integracije BiH, s posebnim naglaskom na preostale obaveze za dobijanje kandidacijskog statusa za članstvo u EU, te aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović informisao je predsjednicu Kaljulaid o napretku BiH na evropskom putu, istakavši potpunu predanost svih političkih aktera u BiH evropskoj budućnosti.

Kazao je, također, kako će se sve obaveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH već početkom sljedeće godine mogla dobiti kandidacijski status.

Predsjednica Kaljulaid je pohvalila napore BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije, te izrazila punu podršku ispunjenju preostalih uslova.

Kako je Estonija 1. jula 2017. preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU, te je kao jedan od prioriteta navela unapređenje evropske otvorene i inovativne privrede razvojem poslovnog okruženja kojim se podržavaju rast i konkurentnost zasnovani na znanju, a razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja privrednih odnosa dviju zemalja.

Također je izražen obostrani interes za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, posebno povezivanja univerziteta iz obje zemlje.

Predsjedavajući Čović zahvalio je predsjednici Kaljulaid na gostoprimstvu i pozvao je u posjetu BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.