Institut za nestale nezadovoljan saradnjom sa Tužilaštvom

Vijesti 26. okt 201714:29 > 14:34
Tuzilastvobih.gov.ba

Predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine nisu zadovoljni saradnjom s Tužilaštvom BiH, a procesi za dobijanje dozvola za ekshumaciju su jako spori, što uveliko otežava traženje nestalih.

To je zaključak je današnjeg okruglog stola “Postignuća i prioriteti u traženju nestalih osoba BiH”, koji je danas u Prijedoru organizovao Savjetodavni

Do sada je u Bosni i Hercegovini pronađeno 25.000 nestalih osoba, oko 23.000 osoba je identificirano, a neidentificirani se nalaze u 12 objekata širom Bosne i Hercegovine. Traga se za još oko 7.000 nestalih. Problem predstavlja i nedostatak tačnih informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama, što otežava proces traženja nestalih.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić je izjavio da su danas detektovali neke od problema u procesu traženja nestalo, a to su, prije svega, saradnja s Tužilaštvom BiH, proširenje lista ovlaštenih sudskih vještaka, materijalna i tehnička opremljenost Instituta, posebno područnih i terenskih kancelarija.

“Treba istaći saradnju s našim partnerima Međunarodnom komisijom za nestala lica i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, gdje je u toku proces Međunarodne komisije za nestala lica, odnosno revizije kad su u pitanju mrtvačnice i spomen-kosturnice gdje bi mogli tačno da utvrdimo tačan broj posmrtnih ostataka i eventualno greške u zamjeni indentiteta”, rekao je Perišić i naglasio da će Institut i dalje biti ključni faktor u traženju nestalih osoba, a očekuju se mnogo bolji rezultati u narednom periodu.

On je naglasio da je u zadnjih pet godina bio problem s upravljačkom strukturom Instituta za nestale osobe, te da je i zbog toga dolazilo do zastoja u radu. Perišić je takođe naglasio da je nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH zbog nepodizanja optužnica protiv osoba koje su počinile zločin.

“Naš prijedlog će biti formiranje ekspertskih mobilnih timova koji će biti zaduženi ispred Tužilaštva BiH za saradnju s udruženjima nestalih i Institutom kako bi se ubrzao čitav proces. Imamo situacija gdje pojedini predmeti u Tužilaštvu i Sudu BiH čekaju po par godina da dođu na red da se rješavaju”, istakao je Perišić.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Fikret Bačić je istakao naredni biti organizovani u Mostaru i Tuzli.

“Za nas su sve žrtve-žrtve bez obzira na njihovo ime i prezime, a željeli smo i na ovaj način približiti udruženja koja traže nestale institucijama koje traže ratne zločince. Omogućili smo svima da postave pitanja i članovima Instituta, te članovima Suda, Tužilaštva BiH, predstavnicima policije, SIPA-e. Proces traženja je spor i složen a ovaj Okrugli sto je danas predviđen za udruženja iz Krajine, jer se na ovom prostoru još uvijek traga za najvećim brojem osoba”, istakao je Bačić.

Predsjedavajući privremenog Upravnog odbora Šimun Novaković je rekao da je upoznao članove obitelji nestalih o radu privremenog Upravnog odbora, a istakao je da je do danas održano 15 sjednica ovog tijela koje je izbarano u oktobru prošle godine.

U Prijedoru je danas rečeno da je na lokalitetu Korićanskih stijena prilikom poslednjih ekshumacija pronađeno 137 posmrtnih ostataka, te da se radi o Prijedorčanima, čime je proces traženja na Korićanskim stijenama okončan.

Okruglom stolu u Prijedoru je prisustvovalo 47 predstavnika udruženja iz Krajine, predstavnici policije, Tužilaštva BiH, SIPA-e, Crvenog krsta, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale osobe, Kantonalnog tužilaštva Bihać.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.