Voćkić za N1 o neemitovanom intervjuu na BHT-u: Mutna radnja

Vijesti 26. okt 201715:27 > 16:03
N1

Milenko Voćkić, urednik radija Slobodna Evropa i bivši direktor programa BHT-a, kazao je za N1 da slučaj neemitovanja intervjua s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović na BHT-u, pokazuje nemoć javnog servisa.

On je kazao da ovaj događaj nije neočekivan.

”Po meni ništa novo ili bolje reći ništa neočekivano. Jedan potpuno nemoćan medij kao što je nažalost javni radio televizijski sistem ili ovdje servis, do te mjere je opustošen kadrovski, materijalno i programski, da je onima koji misle da je uz pomoć politike sve moguće, vrlo lako provesti tu moć, tu silu i preuzeti ulogu uređivanja programa uz jednu sigurnost u političku podršku jer ovdje se u ovoj zemlji nažalost ne odgovara zakonima, kodeksima i pravilima, odgovara se političkim strankama. Dakle ko ima tu moć, taj osjećaj, tu zaleđinu, on može sve pa i uređivati program”, kazao je Voćkić u razgovoru za N1.

Prema njegovom mišljenju, javnost nema dovoljno informacija o pozadini događaja, ali da je evidentu posrijedi neka, kako je kazao, ”mutna radnja”.

”Mutna radnja”

”U ovom slučaju javnost, nažalost, nema dovoljno informacija, bar meni nije poznato, ali očigledno da informacija za javnost nije bitna. To je još jedan dodatni element: javnosti neću ni obrazložiti zašto toga nema, zašto to neću dati ili zašto to neću emitovati. Dakle, i onaj ko je zabranio emitovanje toga i onaj ko je to prihvatio, podjednako su, u najmanju ruku, odgovorni prema javnosti. Ali kao da njih javnost ne zanima. Javni servis dolazi u svoju suprotnost, ne odgovara javnosti, odgovara onome ko je politički moćan i politički jak”, ispričao je bivši direktor programa BHT-a.

 Ali s druge strane, upravo taj javni servis traži od te javnosti da ga spasi plaćanjem pretplate.

 ”Mi ne znamo šta su dogovarali televizija i onaj koji je davao intervju. Nemam obrazloženje, bilo bi logično da bi nakon objavljivanja da će se nešto emitovati, da se to emituje. Nema tog obrazloženja niti tog logičkog promišljanja u kojem bi se nešto nakon najave skinulo, a da se ne kaže zašto. Evidentno je da je tu neka mutna, neobična radnja, radnja koja ima političku pozadinu, radnja koja ima politiku moć nad jednim javnim medijem. Oni su nažalost nemoćni da se odupru bilo čemu”, dodao je Voćkić u razgovoru za N1.

Podsjećamo, veliku pažnju javnosti izazvala je informacija da intervju s generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović – neće biti emitovan u programu BHRT-a premda je ranije najavljen.

BHT nije u mogućnosti emitovati intervju s generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, saopšteno je naknadno iz ove medijske kuće.

Više informacija donosimo u informativnim emisijama N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.