Bez obilježja, zločin na Kazanima kao da se nije ni desio

N1

Danas je obilježena 24. godišnjica zločina na Kazanima, a tim povodom delegacija Grada Sarajeva je položila cvijeće i odala počast stradalima. Delegaciju su predvodili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, te predstavnici Ministarstva za prava boraca FBiH i Srpskog građanskog vijeća.

Obilježavanje godišnjice zločina na Kazanima bez porodica žrtava. I bez spomen obilježja, i dvije decenije nakon završetka rata. Do mjesta stradanja teško je doći, zbog strmog i nepristupačnog terena ali i zbog toga što ne postoje oznake ili putokazi za Kazane. Kao da se tu ništa nije dogodilo.

“Građani Sarajeva ne smiju nositi hipoteku onoga što se desilo na Kazanima. Građani Sarajeva ne odobravaju ono što se ovdje desilo. A neizgradnja spomenika nas nekako prisilno gura u tu neku kvazi-istinu da se ovdje desilo nešto što nije ratni zločin. Ovdje se desio ratni zločin”, ističe Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.

Nikada nije utvrđen tačan broj stradalih na ovom mjestu, na obroncima Trebevića iznad Sarajeva. Do sad ekshumirani su posmrtni ostaci 23 žrtve, a 15 je identifikovano. Najveći broj žrtava bili su sarajevski Srbi.

Među njima su bili i tada sedamdesetgodišnji bračni par Radoslav i Marina Komljenac, odvedeni iz sarajevskog naselja Bistrik. Njihova kćerka u to vrijeme bila je medicinska sestra u jedinici Armije BiH. Danas kaže kako je razočarana odnosom nadležnih prema žrtvama ovog zločina, a zbog toga ne želi ni davati nikakve izjave. Podsjećamo na njenu izjavu od ranije.

“Ko odlazi na Kazane, ko odaje počast a ko ne, mene to više ne interesuje. Ja sam za to da se ubijenim građanima grada Sarajeva podigne spomenik u gradu Sarajevu i tu upišu imena ubijenih građana Sarajeva”, kazala je Slobodanka Macanović-Komljenac.

Cvijeće za stradale položio je predsjednik Srpskog građanskog vijeća. Kazao je kako građani Sarajeva najbolje razumiju šta znači stradanje, šta znači dobro a šta zlo, zbog svega što su preživjeli. Upravo zbog toga, dodaje, počast zaslužuju sve žrtve.

“Ovo je asocijacija i na sve druge žrtve. I na ono što se desilo na Korićanskim stijenama, i da sad ne nabrajam sve nesreće i ponore u koje je ipak, ljudski um pretvarajući se u neum, došao”, kaže Sretko Radišić, v.d. predsjednik Srpskog građanskog vijeća.

Za zločine na Kazanima na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 vojnika Armije BiH. Za ovaj ratni zločin odgovornim se smatra komandant 10. brdske brigade Mušan Topalović Caco koji je 1993. godine ubijen pri pokušaju bijega, nakon što je uhapšen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.