Sarajevski Kiseljak brine Antu Ramljaka

N1

Mercator se vratio u BiH i preuzeo 83 objekta kojima je do juče poslovao Konzum. Dvije firme, ali obje u sastavu koncerna Agrokor. Ipak, Mercator zadržava samo već postojeće robe u prodavnicama, ali ne i dugove prema dobavljačima, koje ostaju obaveza Konzuma. Novac za dokapitalizaciju je već stigao u Konzum, kaže povjerenik Agrokora Ante Ramljak.

Više od tri godine prošlo je od kada je Mercator napustio BiH. Sada se vraćaju na staro mjesto, kažu sa dobrom vizijom.

“Odlaskom Mercatora iz BiH došlo je do dekonsolidacije tržišta u BiH. Ovim želimo da konsolidujemo tržište, što će odgovarati i našoj konkurenciji”, tvrdi Ahmed Koštreba, direktor Mercator BiH.

Mercator neće imati ništa sa dugovima Konzuma, kaže Ante Ramljak, povjerenik Agrokora. Ti dugovi ostaju kao obaveza Konzuma, a dokapitalizacijom, finansijsku injekciju iz Hrvatske će koristiti i za zaostalo plaćanje dobavljačima. Ramljak kaže obećani novac iz septembra za dokapitalizaciju Konzuma preko Leda i Sarajevskog kiseljaka, već je uplaćen, ali Ramljaka brine nešto drugo.

“Sad u ovom trenutku zbog postupka izvršenja nad Sarajevskim kiseljakom, moramo još vidjeti. Bila bi situacija problematična da Sarajevski kiseljak napravi dokapitalizaciju za onaj svoj dio potraživanja koje ima prema Konzumu, a da na kraju se dogodi izvršenje nad dionicama Kiseljaka i da izgubimo Kiseljak”, kaže povjerenik Agrokora.

Za učesnike septembarskih razgovora sa Ramljakom u Sarajevu nije važno ko će preuzeti i na koji način Agrokorove kompanije u BiH, već traže da se ispoštuje dogovoreno i vrate dugovi.

“Da se ispoštuju radnička prava, a na početku svega toga da se ispoštuju sve preuzete obaveze za robu i usluge date sa naše strane”, ističe Bruno Bojić, potpredsjednik VTK BiH.

Da li je povratak Mercatora u BiH prava stvar, pokazaće vrijeme, jer Agrokor ima finansijskih problema u BiH, a ovaj potez bi te probleme trebao da ublaži. Ipak, za Antu Ramljaka sudski postupci pred sudovima u BiH jesu problem, ali nisu zabrinjavajući, jer imovina koncerna je, kaže on, oko 120 miliona eura, a upravo su taj iznos nudili Sberbanci na pogodbu. O postupcima Sberbanke sutra će govoriti i advokati koji zastupaju Agrokor u BiH, kako bi objasnili javnosti šta se dešava sa Sarajevskim kiseljakom, jer je, kako kažu, ona pogrešno informisana. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.