Cvijanović: U RS se uvijek upire prstom

Vijesti 26. okt 201717:23 > 17:31
N1

Uvijek je nekako na listi onih kritikovanih RS i u nju se stalno upire prstom, a drugi entitet biva pošteđen takvih stvari, kazala je za N1 premijerka RS Željka Cvijanović u emisiji Dan uživo.

Na pitanje šta misli o izgradnji trase puta Sarajevo – Beograd, Cvijanović je kazala:

Prvo moram da kažem da mi imamo jasno definisane svoje stavove. Uostalom, to je trasa koja je definisana našim strateškim dokumentima. Ono što mi se ne sviđa u toj priči jeste da imate pojedinačne prijedloge pojedinaca i malo kada vidimo da su na djelu institucije. Ja nemam ništa protiv toga da bilo ko ima svoj stav. Dozvolite, to je previše važno pitanje da bi ono prošlo mimo institucija i dogovora“.

Koji pravac je bolji: Tuzla – Bijeljina ili preko Višegrada?

Ja sam za opciju da se razgovara. Definisana je trasa u oviru našeg strateškog dokumenta. Druga stvar, mi nismo govorili da se ne trebaju graditi autoputevi nego da se trebaju graditi. Institucije su te koje trebaju biti na djelu. Još se nije sjelo da se razgovara na institucionalnom nivou. Nismo vidjeli inicijativu niti prijedloge od bilo koga na nivou BiH“.

Cvijanović je kazala da se o ovom pitanju treba razgovarati na nivou institucija.

Ja govorim uporno da se trebaju angažovati institucije i naravno da trebaju sjesti sa gradonačelnicima i da se pri tome uvaži šta su strateški definisani pravci. Hoću da vam kažem da nije najpozvaniji onaj ko je ugrabio priliku da stane pred kamere i kaže šta on želi“.

Cvijanović je dodala da je gradnja autoputeva i modernih saobraćajnica visoko u listi prioriteta Vlade RS.

Strateški važno za RS jeste da gradimo autoputeve i moderne saobraćajnice. To je stavljeno visoko u listu prioriteta i mi smo tome posvećeni. Naše aspiracije su takve da se grade autoputevi, želimo doći do Srbije. Želimo da gradimo i prema Prijedoru, prema jugu. Uvijek je nekako na listi onih kritikovanih RS i u nju se stalno upire prstom, a drugi entitet biva pošteđen takvih stvari. Žao mi je što nije došlo do toga da je nastavljena izgradnja autoputeva u FBiH“.

Pelješki most?

Nemamo ništa protiv toga da se grade veliki projekti kada je u pitanju BiH ali i zemlje okruženja. Krajnje vrijeme je da se prestanemo ponašati razmaženo u BiH i da gledamo na koji način ćemo nekome drugom nanijeti štetu a očekivati od tog nekog drugog da bude uslužan prema nama“, poručila je Cvijanović

Kompletan intervju pogledajte u videu ispod.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.