Treći požar u šest godina u Hutovom blatu

Vijesti 26. okt 201717:47 > 19:53
N1

Veliki požar koji je tokom jučerašnjeg dana zahvatio Park prirode Hutovo blato pričinio je ogromne štete na ovom području. Vatra praćena jakim vjetrom uništila je većio dio površine. Međutim, ovo nije prvi put da ova jedinstvena submediteranska močvara i jedno od najvećih zimovališta ptica na području Evrope strada, upravo, usljed požara.

Nakon cjelodnevne borbe vatrogasaca sa vatrenom stihijom, nekadašnji lijepi prizor zelenila i prirode Hutova blata zamijenila je slika zgarišta. Vatra je proteklog dana gutala sve pred sobom, kažu vatrogasci, koji su uz velike napore uspjeli odbraniti obližnje kuće uz park prirode. Uzrok požara još uvijek nije utvrđen, ali se sumnja na ljudski faktor i namjerno podmetanje.

“Prioritet nam je bio odbarana objekata, motel, 4-5 obiteljskih kuća, Tako da smo uspjeli u tome, međutim močvarni dio Parka prirode je u potpunosti izgorio”, kaže Mate Jurković, komandir VJ Čapljina.

Ekološka šteta je nemjerljiva, međutim, ptičiji fond nije ugrožen, tvrde stručnjaci.

“Izgorili su pretežno tršćaci, i ovi dio vrbovi sastojina koji se nalaze uz rubne dijelove uz riječne tokove. Ono što je bitno nije nanešena ptičijem fondu koji je već odatle migrirao, jedino oni koji su zaostali, koji su slabi najvjerovatnije da nisu mogli naći spas, ali indikativno je da ćemo gledati više štete da saniramo u narednom periodu. Štete će se reflektirati tek u narednom periodu kada ptica više neće moći sletjeti tu na opožarene površine”, ističe Marinko Dalmatin, ekolog.

Hutovo blato poznato je kao jedno od najvećih zimovališta ptica u Evropi, tu živi više od 160 vrsta ptica, najmanje 20 vrsta riba, čak i endemskih, te više od 600 biljnih vrsta.

Upravo zbog toga Hutovo blato upisano je na listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije, međutim o njemu se dovoljno ne vodi brige, a ni potencijal nije dovoljno iskorišten, kažu u Turističkoj organizaciji Čapljinka.

“Puno toga se još može učiniti, samim tim, da se to nekako kontrolira, tko ulazi tamo, da lovočuvari bolje brinu o našem parku”, poručuje Katja Stojić, Turistička organizacija Čapljinka.

 A park sa radošću posjećuju brojni ljubitelji prirode iz čitavog svijeta. Tu imaju priliku uživati u brojnim opuštajućim aktivnostima u prirodi, vožnji čamcima, sportskom ribolovu, te foto safariju. Međutim, apokaliptične slike nakon požara kvare ukupan dojam.

Nažalost, ovo nije prvi put da jedinstvena submediteranska močvara strada, upravo zbog požara. Prije šest godina požar koji je tri dana harao na tom području ostavio je stravične posljedice, tada je uništeno 80 posto površine parka. Slična situacija dogodila se 2015. godine, a o šteti koja je sada prouzrokovana još je rano govoriti, no istraga će utvrditi je li požar doista podmetnut, kako se sumnja, te ko su odgovorne osobe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.