Odgovor Ambasadi Izraela u BiH iz škole "Mustafa Busuladžić"

Vijesti 27. okt 201710:43 > 18:58
Vlada KS

Školski odbor Javne ustavnove Osnove škole Mustafa Busuladžić reagovao je na protestnu notu Ambasade Države lzrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani.

U službenoj reakciji Školski odbor JU OŠ Mustafa Busuladžić stoji da “Sarajevo traži od Izraela da povuče svoje odluke o gradnji jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji”.

“Osjećamo potrebu da podsjetimo njih i javnost da država koja je prekršila najviše rezolucija UN-a nema pravo davati moralne lekcije drugima”, stoji u pismu.

“Multietničko Sarajevo kakvo spominjete u vašem pismu, takvo je zbog Mustafe Busuladžića i drugih muslimana koji su svojim tolerantnim odnosom prema drugima ovaj grad učinili multietničkim. Busuladžić nije bio nikakav antisemita, već je kao intelektualac govorio o lošim jevrejskim osobinama, ali i drugih trgovaca koji nisu Jevreji, a služe se špekulacijama gomilanjem robe i ‘nabijanjem cijena’. Koliko je Mustafa bio u pravu dovoljno pokazuje sadašnja situacija u svijetu gdje slična postupanja bankara izazivaju ekonomske krize, a sve zbog nezajažljive pohlepe za novcem onih koji ga imaju najviše”, stoji u tekstu.

Tu se ističe kako vlasti BiH nemaju “nikakvog razloga za poništavanjem odluke o davanju imena našoj školi po rahmetli Mustafi Busuladžiću”, a žalosnim su ocijenili to da “ambasade pojedinih država nasijedaju na neargumentovanu priču sarajevskih neokomunista”.

“Oni su izmislili da je Mustafa Busuladžić bio antisemita, pokušavajući na taj način osporavati brutalno ubistvo ovog mladog čovjeka, koji su njihovi ideološki prethodnici izvršili”, navodi se u pismu poslanom 26. oktobra 2017. godine.

Twitter

Podsjećamo, Ambasada Države lzrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani, uputila je Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine protestnu notu zbog odluke Skupstine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna skola Dobroševići preimenuje u Osnovna škola Mustafa Busuladžić.

Ambasada Izraela u ovoj noti ponovno izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice daje većina bosanskih Jevreja ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga “sa kojima se identifikovao gospodin Busuladžić”.

Dodaje se da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh, na koji je Sarajevo zajedno sa
svojom jevrejskom zajednicom veoma ponosno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.