Na sudu u Sarajevu u toku četiri postupka protiv Agrokora

Vijesti 27. okt 201712:35 > 12:43
N1

Iz Advokatskog društva Marić & Co u Sarajevu saopćili su da su pred Općinskim sudom u Sarajevu u toku četiri postupka protiv društva Agrokor.

U prostorijama Advokatskog društva Marić & Co u Sarajevu održana je pres-konferencija povodom aktuelne situacije u vezi sa društvom Agrokor d.d. i njegovim supsidijarnim društvima („Sarajevski kiseljak“ d.d., Konzum BH d.o.o.) u Bosni i Hercegovini.

Povod sazivanja konferencije su, kako su naveli, nepotpune i ponekad pogrešno interpretirane informacije koje se u posljednje vrijeme pojavljuju u javnom prostoru, te pružanje tačnih i potpunih informacija o pravnim pitanjima i trenutnom statusu sudskih postupaka pokrenutih protiv društava iz grupacije Agrokor u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji je govoriio advokat Branko Marić, direktor Advokatskog društva Marić & Co. d.o.o. Sarajevo, koji postupa kao ovlašteni pravni savjetnik i zastupnik grupacije Agrokor za Bosnu i Hercegovinu.

Kako su saopštili iz navedene advokatske firme, pred Općinskim sudom u Sarajevu u toku su 4 postupka protiv društva Agrokor. Prvi postupak je po prijedlogu Sberban Rusije da se odredi mjera osiguranja kojom bi se zabranilo društvu Agrokor d.d. Zagreb otuđenje i opterećenje 100 posto udjela u privrednim društvima Konzum d.o.o Sarajevo i Ambalažni servis, d.o.o. Sarajevo. Agrokor je u odgovoru na prijedlog određivanje mjere osiguranja kao i na ročištu po mjeri osiguranja istakao prigovor apsolutne nenadležnosti Općinskog suda u Sarajevu, te se očekuje najprije odluka suda po tom prigovoru.

“Druga dva postupka su postupci izvršenja po prijedlozima tražioca izvršenja Sberbnak d.d. Ljubljana i Sberbank d.d. Zagreb, kojim prijedlozima je traženo da se izvrši pljenidba, procjena i prodaja 100 posto udjela u društvima Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Sarajevo i Boreas d.o.o. Kreševo.U oba predmeta Sud je odbacio prijedloge za izvršenje kao nedozvoljene. Sberbank d.d. Zagreb je već uložio žalbu na predmetno rješenje Suda te se u tom predmetu očekuje odluka Kantonalnog suda u Sarajevu”, navode.

Pored navedenog, pred Općinskim sudom u Sarajevu je također u toku i postupak priznanja stranih sudskih odluka kojima je otvoren postupak izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d. u Republici Hrvatskoj.

“Sberbank Rusija, Ljubljana i Zagreb su kao zainteresovane strane prigovorili prijedlogu za priznanje, te sada očekujemo odluku Suda. Pred Općinskim sudom u Travniku vodi se postupak po prijedlogu Sberbank Rusija u kojem je traženo određivanje mjere osiguranja kojom bi se zabranilo otuđenje i opterećenje 99,8649 posto dionica društva Jamnica d.d. Zagreb u Privredenom društvu d.d. Kiseljak”, kazali su i ove firme.

Sud u Travniku je donio Rješenje kojim se oglasio nenadležnim, na koje rješenje je Sberbanka Rusije podnijela žalbu te se trenutno očekuje drugostepena odluka.

“Po prijedlozima tražioca izvršenja Sberbank d.d. Ljubljana i Sberbank d.d. Zagreb pred Općinskim sudom u Kiseljaku vode se izvršni postupci u kojima su tražioci izvršenja tražili donošenje rješenja o pljenidbi, procjeni i prodaji 99,8649 posto dionica društva Jamnica d.d. Zagreb u Privrednom društvu Kiseljak d.d. Sud je po pomenutim prijedlozima donio rješenje o izvršenju na koja rješenja smo u ime Jamnice izjavili prigovor osporavajući postojanje zakonskih uslova za donošenje takvih rješenja”, navode iz Advokatskog društva Marić & Co, pravnoh savjetnika i zastupnika grupacije Agrokor za Bosnu i Hercegovinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.